Amfilohije neće da briše crkvu iz srpskog registra

"Niko iz Mitropolije crnogorsko-primorske nije podnio zahtjev za upis, tako da nema razloga da se podnosi zahtjev za brisanje iz registra"
0 komentar(a)
nalaganje badnjaka, SPC, Foto: Savo Prelević
nalaganje badnjaka, SPC, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2012. 09:18h

S obzirom na to da niko iz Mitropolije crnogorsko-primorske nije podnio zahtjev za upis u Registar crkava i vjerskih zajednica srpskog Ministarstva vjera, nema nikakvog razloga da bilo ko iz te vjerske organizacije podnosi zahtjev za brisanje iz registra.

Tim riječima je protojerej-stavrofor Velibor Džomić odgovorio na pitanje “Vijesti” da li mitropolit Amfilohije zatražio da se ta MCP izbriše iz srpskog Registra crkava i vjerskih zajednica, kako je to javno obećao početkom maja ove godine gostujući na televiziji “Vijesti”.

On je tada kazao i da je mimo njegovog znanja MCP registrovana 2006. godine u Beogradu, ali bez saglasnosti Sinoda SPC i poručio:

“Baš ću da pitam ministra vjera Šijakovića (Bogoljuba) da li je to tačno. Ako je to tačno, neka me briše. Crkva to nije tražila, Mitropolija to nije tražila. Sinod to nije tražio”.

Džomić je, međutim, objasnio da je Amfilohije, odmah nakon emisije u kojoj je kazao sve to, zadužio Pravni savjet Mitropolije da ispita slučaj registrovanja MCP i zatražio da mu se dostavi pravni stav o tome.

“Uvidom u dokumentaciju i Registar crkava i vjerskih zajednica Ministarstva vjera i dijaspore Republike Srbije, a nakon proučavanja i pravne analize Pravilnika o vođenju tog Registra, utvrdili smo da niko iz Mitropoije nikada nije podnio zahtjev za upis u taj registar. Iz tog razloga, pravni stav je jasan – nema nikakvog razloga da bilo ko iz Mitropolije podnosi zahtjev za brisanje iz tog registra, koji u Crnoj Gori ne proizvodi bilo kakva pravna dejstva. Utvrdili smo i to da su u isti Registar, na isti način, dakle, bez konkretnog zahtjeva, upisane i druge mitropolije i eparhije naše pomjesne crkve koje postoje izvan granica Republike Srbije”, pojasnio je Džomić.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: