Zabranjen rad kamenolomu u Nalježićima

"U posljednje dvije godine smo se aktivirali u namjeri da dokažemo da kamenolom ugrožava ovaj dio opštine, i taj problem traje već četrdeset godina"
597 pregleda 0 komentar(a)
zabrana_1, Foto: SKALARADIO.COM
zabrana_1, Foto: SKALARADIO.COM
Ažurirano: 10.01.2012. 18:50h

Rješenjem Agencije za zaštitu životne sredine, izdatim posljednjih dana decembra prošle godine, kamenolomu tehničko-građevinskog kamena u Nalježićima, kojim gazduje kotorsko Komunalno preduzeća, zabranjen je rad.

Iz MZ Gornji Grbalj, koja je dostavila "Vijestima" zapisnike i rješenje o zabrani rada, ističu da je do zatvaranja pogona, koji radi 40 godina, došlo nakon dvije godine njihovog insistiranja da se obustavi rad, jer ugrožava životnu sredinu.

U pisanoj izjavi, dostavljenoj medijima, iz MZ Gornji Grbalj navode da im je dostavljen i zapisnik ekološkog inspektora o izvršenom inspekcijskom nadzoru, u kojem je konstatovano da je "JKP "Kotor" obustavilo radove na eksploataciji tehničko-građevinskog kamena u mjestu Nalježići".

"Kamenolom je, u skladu sa opštinskom odlukom, izdvajao značajna sredstva za mjesne zajednice i njihove akcije, a često se pojavljivao i u ulozi donatora", kazao je Mrdak

Iz MZ Gornji Grbalj podsjećaju da je "JKP "Kotor" uporno tvrdilo da je njihov rad legalan", te da se "po svim ovim rješenjima može vidjeti da sve ovo vrijeme rade nelegalno i bez neophodne dokumentacije i saglasnosti".

"U posljednje dvije godine smo se aktivirali u namjeri da dokažemo da kamenolom ugrožava ovaj dio opštine, i taj problem traje već četrdeset godina. Za sve ove godine rada kamenoloma nije započeta rekultivacija, ni dotaknuti već obrušeni putevi i mostovi. Kroz centar kamenoloma prolazi put kojim svaki dan i više puta dnevno, pored ostalih prevoznih sredstava, saobraća i školski autobus", kaže se u saopštenju MZ Gornji Grbalj.

Taj kamenolom godišnje prihoduje oko 1,1 milion eura.

Mrdak: Šteta za sve

Direktor Komunalnog preduzeća Zoran Mrdak ponovio je ranije iznijete navode da je istina da je nedostajao dio elaborata za rad kamenoloma, ali tvrdi da je, bez obzira na to, taj kamenolom jedan od najuređenijih u Crnoj Gori.

"U toku je rekultivacija kamenoloma i očekujem da će nakon toga ponovo raditi na najbolji način", kazao je Mrdak i dodao da je "zatvaranjem kamenoloma pričinjena velika šteta i lokalnoj upravi i mjesnoj zajednici".

"Kamenolom je, u skladu sa opštinskom odlukom, izdvajao značajna sredstva za mjesne zajednice i njihove akcije, a često se pojavljivao i u ulozi donatora. Obeštećen je i jedan broj građana kojima je, po nalazu komisije, potvrđeno oštećenje objekata zbog miniranja, iako se mi sa tim ne slažemo", kazao je Mrdak.

Bonus video: