Luka Kotor dobija novi brod vrijedan više od 59.000 eura

Tivatsko brodogradilište nastavlja sa izgradnjom plovila za crnogorske pomorske institucije i industriju
283 pregleda 0 komentar(a)
brod Navar, Foto: Siniša Luković
brod Navar, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.01.2012. 18:12h

Brodogradilište „Navar“ iz Tivta isporučilo je preduzeću „Luka Kotor“ novosagrađeni radni brod vrijedan više od 59.000 eura.

Riječ je o posebnoj, takozvanoj „pilot“ varijanti poznatog „navarovog“ modela „795“. Taj osmometarski plastični brodić u „cabin“ i „open“ varijanti veoma je tražen na našem tržištu, ali i Hrvatskoj zbog svojih odličnih maritimnih karakteristika, povoljne cijene i odličnog kvaliteta, pa se i Luka Kotor opredijelila da na tenderu koji je raspisala za nabavku novog radnog plovila izabere upravo ponudu tivaskog „Navara“.

Novi „navar 795 pilot“, koji je ovih dana isporučen Kotoranima, dugačak je 7,95 metara, širok 2,50, a gaz mu iznosi 0,70 metara. Brzinom od 20 čvorova, to plovilo deplasmana 2,2 tone, pokreće dizel-motor „yanmar“, snage 125 konja.

Trup i paluba posebno ojačani

„Novi brod će u Luci Kotor obavljati pilotsku službu i obavljati usluge tegljenja manjih plovila, asistiranja pri privezu većih brodova i slično.

Zbog toga smo na standardnu varijantu brodice ’navar 795’ sa kabinom, dva ležaja i toaletom, u ovom slučaju izveli i određene preinake, u skladu sa zahtjevima naručioca i njegovim potrebama. Tako su trup i paluba broda posebno ojačani, postavljeni su dodatni bokoštitnici i drugačiji rukohvati i ograda, kako ne bi bilo teškoća prilikom rada sa priveznim konopima drugih brodova koji pristaju u kotorskoj luci“, kazao je „Vijestima“ tehnički direktor „Navara“ i jedan od glavnih konstruktora u tom malom tivatskom škveru Božo Zgradić.

Promocija "Navara"

Brod koji je isporučen Luci Kotor već je peto po redu specijalno plovilo koje je „Navar“ u proteklih par godina izgradio i isporučio za potrebe crnogorskih pomorskih institucija.

Tako Granična pomorska policija Crne Gore koristi dva desetometarska plastična patrolna broda tipa „navar 1025“, jedno takvo plovilo kao inspekcijski čamac koristi Lučka kapetanija Kotor, a za potrebe Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore izgrađen je i specijalni brzi dvanaestometarski aluminijumski čamac za spasavanje na moru tipa „navar 40“.

Izgradnja tog broda bio je prvi slučaj u Crnoj Gori da se brod gradi primjenom tehnologije zavarivanja aluminijuma, a sam „navar 40“, koji ima takozvani water-jet pogon i veliku brzinu od 32 čvora, do sada je sve svoje vrijednosti pokazao u nekoliko zahtjevnih spasilačkih akcija u kojima je učestvovao po olujnom moru, spasavajući ljudske živote i tegleći manja plovila na sigurno.

Izgradnja tog broda bio je prvi slučaj u Crnoj Gori da se brod gradi primjenom tehnologije zavarivanja aluminijuma

Izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović „Vijestima“ je rekao da su izuzetno zadovoljni novim radnim brodom koji im je isporučilo tivatsko brodogradilište.

„Novo plovilo imaće više uloga u svakodnevnom obavljanju poslova u Luci Kotor. Veoma nam je drago što je u pitanju domaći proizvod i što će na neki način prisustvo i rad ovog broda u luci i marini u Kotoru biti i dodatna prilika da se ’Navar’ promoviše kako kod domaćih, tako i stranih nautičara“, kazao je Radović.

Za uvoz određenog broja brodova tipa „navar 795“ u „cabin“ i „open“ varijanti veoma je zainteresovana i jedna kompanija iz Norveške koja se polako sprema da proizvode tivatskog brodogradliša u narednom periodu plasira na veoma zahtjevno tržište te skandinavske države.

Bonus video: