Opština Pljevlja će tužiti Rudnik uglja zbog 6,2 miliona?

U Rudniku kažu da su sve svoje obaveze iz ugovora ispoštovali i da se ne pribojavaju eventualne tužbe lokalne uprave
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 04:28h

Da li će ugovor, koji su 2004. potpisali Rudnik uglja i Opština Pljevlja, epilog imati na sudu znaće se najvjerovatnije ove godine, kada će javnosti biti poznato da li će Opština posegnuti za tužbom, kako bi naplatila više miliona duga od te kompanije.

Mogućnost pokretanja tužbe protiv Rudnika prvi je pomenuo predsjednik Skupštine opštine u ostavci Velimir Golubović, koji smatra da Opština treba da tuži Rudnik ukoliko sa odgovornima u toj kompaniji ne uspije postići dogovor da uplate novac na koji ih ugovor obavezuje.

S druge strane, u Rudniku kažu da su sve svoje obaveze iz ugovora ispoštovali i da se ne pribojavaju eventualne tužbe lokalne uprave, jer je 2008. potpisan aneks ugovora kojim su te stavke bitno promijenjene.

Čelnici Rudnika tvrdili su da je “ugovor primjer dobre saradnje lokalne uprave i Rudnika”, a iz Opštine da on “obavezuje sve one koji vode brigu o Pljevljima da i ubuduće zaključuju ugovore koji imaju za cilj razvoj grada”

Prema ugovoru, Rudnik je od planske dokumentacije trebalo da finansira izmjene i dopune više generalnih i detaljnih urbanističkih planova koje se odnose na promjene namjena površina zbog izgradnje tunela kroz brdo Velika pliješ i ograničenje industrijske zone na lokalitetu površinskog kopa bivše cementare. To preduzeće, kako je definisano ugovorom iz 2004, obavezalo se da finansira i radove na izgradnji atmosferskog i fekalnog kolektora na pravcu Đulina guka - rijeka Ćehotina, izmještanju infrastrukturnih objekata na novom mostu, produbljavanje rijeke Ćehotine, radove na glavnim dovodima pitke vode visoke i niske zone i objektima za prečišćavanje vode iz akumulacije Otilovići.

Od 6,18 miliona eura, koliko se ugovorom iz 2004. obavezao da uplati lokalnoj upravi, Rudnik uglja je do sada u lokalni budžet uplatio 1,057 miliona

Nakon potpisivanja, čelnici Rudnika tvrdili su da je “ugovor primjer dobre saradnje lokalne uprave i Rudnika”, a iz Opštine da on “obavezuje sve one koji vode brigu o Pljevljima da i ubuduće zaključuju ugovore koji imaju za cilj razvoj grada i opštine u cjelini”. Vrijednost tih poslova je oko 6,2 miliona eura.

Velimir Golubović

Golubović: Rudnik da plati sve što je ugovorom preuzeo

Sekretar Rudnika uglja Velimir Janjić kaže da je Rudnik svoje obaveze po ugovoru prema lokalnoj upravi izmirio zaključno sa 5. majem 2010.

"Mi smo promijenili planski dokument i namjenu da umjesto građevinskog zemljišta bude kop uz odgovarajuću cijenu. Ta cijena nije definisana napamet. Uz saglasnost sa ljudima iz Rudnika uglja šta je to šta mi treba da riješimo u svrhu uređenja građevinskog zemljišta u narednim godinama zajednički je izveden predračun od šest i nešto miliona eura. Od tada do danas vrlo teško se realizuju sredstva iz ovog ugovora. Ako nije ispoštovan ugovor, nije prošao rok zastare, predlažem da se Rudnik uglja tuži ili da se krene u proceduru da se oko ovoga dogovori. Za sve one projekte od kojih se kasnije odustalo, bogom prosto, ali ono od čega se nije odustalo što je Rudnik preuzeo na sebe da uradi, to mora biti u programu uređenja prostora kao stavka, jer drugih izvora nemamo i Rudnik to mora da plati", kazao je Golubović.

Od 6,18 miliona eura, koliko se ugovorom iz 2004. obavezao da uplati lokalnoj upravi, Rudnik uglja je do sada u lokalni budžet uplatio 1,057 miliona eura.

Sekretar Rudnika uglja Velimir Janjić kaže da je Rudnik svoje obaveze po ugovoru prema lokalnoj upravi izmirio zaključno sa 5. majem 2010. godine.

Janjić: Izmirili smo sve obaveze

Za izvođenje radova na izgradnji atmosferskog i fekalnog kolektora rijeka Ćehotina do lokacije u Židovićima, Rudnik je, kako tvrde u toj kompaniji, izdvojio 769.000 eura

Aneks ugovora je potpisala doskorašnji glavni administrator Opštine Maida Bešlić i izvršni direktor Rudnika Vuk Roćen.

Janjić pojašnjava da je raniji ugovor potpisan, s obzirom na to da se morala dogovoriti naknada kako bi se dobila građevinska dozvola, ali da su zbog promjena u tehničkim uslovima koje su se u međuvremenu desile, kao što je promjena izlaznog portala tunela Pliješ za uliv rijeke Ćehotine u staro korito, izmijenjena tehnička rješenja za dopremu uglja, opredjeljenje za eksploataciju uglja na lokalitetu cementare, zahtijevale potpisivanje aneksa ugovora.

"Aneks je zaključen 29.10. 2008. i njime su precizirane obaveze iz člana tri osnovnog ugovora po izmijenjenim rješenjima. Ukupna vrijednost obaveza koje je Rudnik aneksom preuzeo na sebe je 1.057.000 eura, a obuhvaćeni su radovi za koje je Rudnik zainteresovan. U aneksu stoji i član koji kaže da će ostale obaveze koje nijesu obuhvaćene biti naknadno utvrđene zaključivanjem novog aneksa. Taj aneks nije nikada zaključen. S obzirom na aneks, Rudnik je izmirio sve svoje obaveze 5. maja 2010, pa je pozivanje na osnovni ugovor bespotrebno“, rekao je Janjić.

On je pojasnio da je za izradu planske dokumentacije, odnosno promjenu GUP-a, aneksom utvrđen iznos od oko 57.000 eura, za izradu DUP-a Gorijevac, Avdovina, Podlpa i Bare 65.256, za izradu tehničke dokumentacije glavnog projekta kolektora Đulina guka i glavnog projekta izmještanja fekalnog kolektora u pravcu Đulina guka do lokacije buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Židovićima, 67.700, za izradu glavnog projekta za prečišćavanje otpadnih voda u Židovićima 54,5, i za izradu glavnog kolektora kao nastavak Ulice Save Kovačevića 7.760 eura.

Za izvođenje radova na izgradnji atmosferskog i fekalnog kolektora rijeka Ćehotina do lokacije u Židovićima, Rudnik je, kako tvrde u toj kompaniji, izdvojio 769.000 eura, a u finansiranju lokalnog ekološkog akcionog plana preko 37.000 eura.

Galerija

Bonus video: