PzP: Budva ima više službenih auta od švedske vlade

Ante Petković iz LP predložio je da se izvrši javna licitacija i proda dio voznog parka, a od tog novca izmire dugovanja za stipendije
188 pregleda 0 komentar(a)
Službena vozila Budva, Foto: Vuk Lajović
Službena vozila Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.01.2012. 18:42h

Privilegija koje su imali ranijih godina, po svemu sudeći, opštinski funkcioneri u Budvi moraće da se odreknu, a prva na meti svakako je upotreba službenih automobila.

Dok je prije šest godina Opština bila jedna od skromnijih kada je riječ o voznom parku, sada metropola turizma može sigruno da se pohvali luksuznim primjercima četvorotočkaša, koji su na usluzi rukovodiocima.

Da će novo opštinsko rukovodstvo „okrenuti list“, te da će upotreba službenih automobila biti strogo kontrolisana, uprakos optužbama opozicije da se fukcioneri i dalje bahato odnose prema državnoj imovini, uvjereni su u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu.

No, da se “stezanje kaiša” neće baš u potpunosti sprovesti i kod korišćenja službenih automobila uvjeren je Mihailo Backović iz PzP, koji navodi da je 2010. najbolji primjer kako su se bahato koristili automobili.

“Za gorivo je potrošeno 65.299 eura. Ja nijesam vozač, ali ako izvedem neku orijentacionu računicu, za taj novac može se nabaviti 50.000 litara benzina. Ako uzmemo da se sa litrom benzina može preći deset kilometara, onda znači da su opštinski automobili prevalili 500.000 kilometara.

Petsto hiljada kilometara znači da se može 450 puta poći do Beograda i vratiti nazad

U odgovoru na odborničko pitanje vezano za ovu temu je navedeno da Opština ima 57 automobila. To je pet puta više nego što ima švedska vlada. Znači, svaki automobil je potrošio 10.000 kilometara radnim danima.

Ja uzimam u obzir da se automobili koriste radnim danima, mada izgleda da su ovo porodični automobili koji se koriste više neradnim danima i praznicima nego radnim danima.

Petsto hiljada kilometara znači da se može 450 puta poći do Beograda i vratiti nazad. U prosjeku, svaki automobil je dnevno prelazio 42 kilometra, kao da je išao do Kotora i nazad. Samo želim da ilustrujem kakve su te mjere štednje”, istakao je Backović.

Petković: Prodati auta i pare dati studentima

On tvrdi da petkom poslije podne nijedan službeni automobil nije na opštinskom parkingu.

Ante Petković iz LP predložio je da se izvrši javna licitacija i proda dio voznog parka, a od tog novca izmire dugovanja za stipendije studentima i školarcima.

Da su lokalni službenici već na svojoj koži osjetili rigoroznije mjere upotrebe vozila, potvrđuju i odluke novoformiranog Sekretarijata za lokalnu upravu, u čijoj je nadležnosti vozni park.

Što se tiče vozila funkcionera, koriste se shodno odluci, i u tom dijelu je postignuta značajna racionalizacija

Načelnica Sekretarijata za lokalnu upravu Tanja Kažanegra navela je da odlukom o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila, koja je primijenjena minule godine, propisano jasno ko ima pravo da koristi auto 24 sata, a ko u toku radnog vremena.

“Ovaj Sekretarijat je organizovan tako da su auta koja se koriste za potrebe inspekcije u toku sezone, kad su povećani obimi aktivnosti u inspekcijskim službama, sada parkirana na službenom parkingu Opštine i niko ne može da ih vozi van radnog vremena.

Što se tiče vozila funkcionera, koriste se shodno odluci, i u tom dijelu je postignuta značajna racionalizacija. Efekti te racionalizacije posebno će doći do izražaja u računima koje očekujemo u ovom i narednom periodu, tako da ćemo u tom dijelu biti još restriktivniji. Ovo su početne mjere”, kazala je Kažanegra na minulom skupštinskom zasjedanju, odgovorajući na brojne optužbe opozicije.

Marković: Vidjećemo je li bilo štednje ove godine

Kažanegra je istakala da je kontrolisala parking tokom vikenda, te da je sedam automobila, koji su povučeni iz službi i sekretarijata, bilo parkirano kod službenog ulaza.

“Ja takođe kontrolišem službena vozila i trudim se maksimalno da ovo očemu pričam bude i na terenu. U subotu sam dolazila i vidjela sva vozila o kojima pričam. Svakog dana radim do 18 sati i subotom dolazim često”, kazala je Kažanegra.

Predsjednik budvanskog SNP Veselin Marković rekao je da će se u završnom računu Opštine Budva za 2011. godinu vidjeti da li će trošak za gorivo biti manji.

“Onda ćemo znati da li su se 2011. racionalnije odnosili prema tome, pa ćemo onda pohvaliti one koji su za to zaslužni. Ali, 2010. godine je bilo onako kako je gospodin Backović govorio”, tvrdi Marković.

Ko vozi „audi A6”

Gotovo da nema skupštinskog zasjedanja, a da se ne pokrene pitanje poklona skupocjenog automobila “audi A6”, vrijednog više od 30.000 eura, koji je bivši gradonačelnik Rajko Kuljača ustupio na korišćenje budvanskoj policiji.

“Audi”, koji je koristio gradski menadžer, krajem 2010. dat je policiji na upotrebu.

Odbornik Socijalističke narodne partije Krsto Rađenović kazao je da “često „vidi jedan auto parkiran ispred zgrade policije, sa opštinskim tablicama“. “Da li ste vi tamo iznajmili parking, čiji je to auto, ko ga vozi i šta ste pokrenuli da se taj auto vrati Opštini”, kazao je Rađenović i upitao zašto je “audi A6” parkiran ispred zgrade policije.

Kažanegra je pojasnila da predsjednik Opštine ima ovlašćenja da ustupi auto opštinskim i državnim preduzećima za potrebe obavljanja poslova od javnog interesa.

“Korišćenje auta se reguliše ugovornim odnosom sa Vladom Crne Gore, odnosno nadležnim ministarstvom. U tom dijelu ne vidim razloga da razgovaramo. Takođe smo po tom osnovu bili ustupili auto i Grad teatru. Sa državnim ustanovama, sa Vladom, može da se sklopi ugovor o pozajmici, odnosno o davanju na korišćenje auta”, kazala je Kažanegra.

Bonus video: