Čobeljić: Zbog par minuta me optužuju za napuštanje dežurstva

"Nije se našao ni Vučinić ni bilo ko u Vojsci da kažu na koji način ja predstavljam opasnost svojim prisustvom u jednici u kojom radim
0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Luka Zeković
Nenad Čobeljić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.01.2012. 18:07h

Žrtvama diskriminacije u Vojsci Crne Gore (VCG) mora se ukazati poseban značaj, poručio je danas predsjednik Sindikalne organizacije Vojske (SOVCG) Nenad Čobeljić, nakon što je predao zahtjev predsjedniku države Filipu Vujanoviću da obezbijedi poštovanje Ustava i zakona u Ministarstvu odbrane (MO).On je pozvao Vujanovića da preduzme hitne mjere za zaštitu žrtava diskriminacije i pokrene pitanje odgovornosti onih koji su morali da spriječe takvo ponašanje.Najodgovorniji za to su, tvrdi Čobeljić, ministar odbrane Boro Vučinić i načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić.Prema njegovim riječima, Vujanović kao predsjednik Savjeta za odbranu i bezbjednost treba da se pozabavi odnosima u Vosjci u proteklih 14 mjeseci. "Jer vlada konfuzija i stanje koje nije potrebno"."Žrtve diskriminacije moraju biti rehabilitovane i treba da im se ukaže poseban značaj. Tu prije svega mislim na članove SOVCG, vojnike koji su ostali bez posla i njihove porodice koje sve to trpe", rekao je Čobeljić novinarima nakon što je predao zahtjev.

Nije otkaz, već suspenzijaOn je kazao da su ti vojnici ostali bez posla "samo zbog toga jer su članovi SOVCG"."Vojnici su najveća žrtva su svemu, zatim oficiri i podoficiri-civilna lica koji su zbog članstva u SOVCG doživjeli prekomande, čak na ponižavajući način. Taj problem mora biti prioritetan za Vujanovića, Savjet za odbranu i bezbjednost i za sve građane, jer su zdravi odnosi u Vojsci u interesu svih", pojasnio je Čobeljić.

Čobeljić je ocijenio da propusti koji mu se stavljaju na teret ne postoje i mogu da se okarakterišu kao minimalni

On je naveo da nije dobio otkaz već suspenziju, a disciplinski postupak je zakazan za 18. januar.Čobeljić je ocijenio da propusti koji mu se stavljaju na teret ne postoje i mogu da se okarakterišu kao minimalni."Nije se našao ni Vučinić ni bilo ko u Vojsci da kažu na koji način ja predstavljam opasnost svojim prisustvom u jednici u kojom radim", precizirao je on.

Čobeljić je dodao da je optužen za napuštanje službe dežurstva, što, kako je kazao, nije tačno."Za 24 sata sam završio svoje dežurstvo. Izostalo je samo par minuta formalnog kontakta sa novim dežurnim, što nije uticalo na bilo šta. Prije toga sam se javio komandantu, koji je rekao da sam slobodan", rekao je on.

Demantuje da je bio u Sedmom bataljonu

Iz Ministarstva odbrane je ranije saopšteno da disciplinski postupak protiv Čobeljića nije ni u kakvoj vezi sa sindikalnim djelovanjem, već se isključivo odnosi na njegove "kontinuirane propuste u službi".Čobeljić je demantovao pisanja medija da je bio pripadnik Sedmog bataljona i da je učestvovao u incidentima u Malesiji.On je naveo da očekuje da to demantuju Vučinić, Samardžić i Vujanović, "jer je to njihova obaveza prema građanima koje moraju tačno obavještavati"."U Malesiji sam preduzeo sve profesionalne mjere da se na prostoru moje jedinice sve sprovodi u skladu sa međunarodnim pravom. Ako za 22 godine službe mogu da sakrijem bilo šta, to neko treba da iznese, jer građani trebaju da znaju kakvi se oficiri kreću ulicama", zaključio je Čobeljić

Bonus video: