Besplatna pravna pomoć za siromašne građane

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći ispunjava se ustavno određenje da pred sudom svi moraju biti jednaki
0 komentar(a)
osnovni sud, Foto: Boris Pejović
osnovni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.01.2012. 13:11h

Crnogorski građani slabog imovinskog stanja imaće pravo na besplatnu pravnu pomoć, na osnovu Zakona, koji se primjenjuje od početka godine.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći ispunjava se ustavno određenje da pred sudom svi moraju biti jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo.

Besplatna pravna pomoć obuhvata pravno savjetovanje, sastavljanje pismena, zastupanje u postupku pred sudovima, tužilaštvom, kao i u postupku za vansudsko rješavanje sporova.

“Pravo na pristup sudu predstavlja međunarodni pravni standard. Dostupnost sudova i ravnopravnost stranaka predstavlja bitne principe pravičnog suđenja i zaštite građana”, navodi se u Zakonu.

Korisnici besplatne pravne pomoći određuju se, po pravilu, prema imovnom stanju podnosioca zahtjeva, koje se utvrđuje na osnovu njegovih prihoda i imovine i članova porodice.

Zakon propisuje da je organ nadležan za odobravanje besplatne pravne osnovni sud, odnosno predsjednik suda ili sudija koga on ovlasti na čijem području podnosilac zahtjeva ima prebivalište ili boravište.

Bonus video: