Ko je Tomas Hodž, jedini stranac osuđen za korupciju u CG

Vjeruje se da je Škotlanđanin, vodeći međunarodni projekat, odnio iz mljekare "Zora" mnogo više donatorskog novca
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2012. 09:00h

U beranskom Osnovnom sudu uočio Nove godine počelo je ponovljeno suđenje nekadašnjem direktoru beranske mljekare „Zora“ Tomasu Hodžu, koji se tereti za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i pljačke novca iz kompanije na čijem je čelu bio više godina.

Škotlanđaninu se sudi u odsustvu, budući da optužnica nije mogla da mu bude uručena, jer mu se, od kada je posljednji put boravio u Crnoj Gori, izgubio svaki trag.

„Optužnica je prevedena na engleski jezik i učinili smo sve da mu je uručimo. Sa svih adresa na koje je upućena, pošiljka se vratila“, saopšteno je „Vijestima“ u Osnovnom sudu.

Klasična pljačka

Tomas Hodž je ranije osuđen prvostepeno u ovom sudu na godinu zatvora zbog klasične pljačke fabrike koju je vodio, prebacivanja novca fiktivnim firmama i uzimanja para iz blagajne, bez pokrića. I prvi put mu je suđeno u odsustvu, jer je pobjegao iz Crne Gore.

Očigledno da Tomasu to nije bio jedini pasoš, jer se opet izgubio i do danas se ne zna gdje je.

Kada je izveden pred sudiju sa službeno dodijeljenim advokatom i prevodiocem, mada veoma dobro zna naš jezik, položio je kauciju od dvadeset hiljada eura da bi se u nastavku branio sa slobode.

Viši sud je odlučio da se postupak ponovi, a pasoš mu je oduzet. Očigledno da Tomasu to nije bio jedini pasoš, jer se opet izgubio i do danas se ne zna gdje je.

“Jedna od primjedbi na prvostepenu presudu bila je da se pokuša obezbijediti njegovo prisustvo. Mi smo sada iscrpili sve mogućnosti, tražili pravnu pomoć, ali je sve bilo uzalud. Njega jednostavno, nigdje nema. Previše dugo smo čekali i nije preostalo ništa drugo osim da mu se ponovo sudi u odsustvu. Jedno ročište je održano pred Novu godinu, a nastavak je ovih dana”, kažu u Osnovnom sudu.

Pare tekle kao varenika

To što je policija odavno pronašla “češljajući” poslovnu dokumentaciju mljekare i zbog čega je zvanično Škotlanđanin optužen pretpostavlja se da je sitnica koja je mogla biti dokazana i zašta je zaprijećeno kaznom do osam godina zatvora. Vjeruje se da je Škotlanđanin, vodeći međunarodni projekat, odnio iz Berana mnogo više donatorskog novca.

“Taj je više para izmuzao iz mljekare, nego što su svi stočari iz regiona izmuzli litara mlijeka za njegovog mandata”, priča se u šali.

Pri tome je vjerovatno mislio na to da toliki novac u Velikoj Britaniji nikada ne bi stekao a da ga neko ne pita - odakle.

To, naravno, nije nelegalno, ali plata Škotlanđaninu nije bila jedini način za namicanje novca, što najbolje znaju oni koji su mu godinama servirali blanko račune da bi pravdao utrošena sredstva. Šta je s nabavkom opreme?

Čijom zaslugom je umjesto novih mašina za mljekaru u Berane stigla gomila gvožđurije, od čega je jedan dio morao biti vraćen kao potpuno neupotrebljiv, dok je drugi remontovan. Ko je sklapao te poslove kod holandskog “V.M. Engineeringa” preko kojeg je nabavljana sva tehnologija? Sve su to pitanja na koja bi jedino Tomas mogao da odgovori.

Škotlanđanin je jednom prigodom izjavio da je Crna Gora za njega raj. Pri tome je vjerovatno mislio na to da toliki novac u Velikoj Britaniji nikada ne bi stekao a da ga neko ne pita - odakle.

Mnogi su bili ubijeđeni da odavde neće nigdje otići ni kada je završio misiju, već da će tu započeti privatni biznis. Pričalo se i da je kupio kuću u Podgorici. Možda bi tako i bilo da nijesu pokrenuta dva krivična postupka. U jednom se za zloupotrebe u kompaniji tereti sam, a u drugom sa još četiri osobe iz Berana.

Odakle je došao ovaj čovjek?

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: