kao 17.novembra

Rektor očekuje da će studenti ponoviti "hepening" 4. aprila

Prvi masovni protest nije doživio kao neki protest koji nosi negativnu energiju, "naprotiv bilo je veselo i bio je to svojevrstan hepening"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 13:37h

Nakon što je premijer Igor Lukšić studentima obećao da će uskoro početi izgradnja novog doma, kao i ispunjenje drugih pitanja, jedna od stvari koje ostaje među ključnim zahtjevima je smanjenje školarina.

Rektor Predrag Miranović je da ipak ne očekuje njihovo snižavanje jer se budžeti za visokoškolske ustanove usljed ekonomske krize smanjuju i u Evropi.

“Ukoliko univerziteti nemaju dovoljan izvor primanja od države, onda oni pokušavaju da na najlakši način – preko studenata, pokriju dio troškova. Takav način pokrivanja postaje destimulativan i neatraktivan, ali ne očekujem da će se školarine smanjiti“, precizirao je Miranović.

On smatra da su zahtjevi koje su studeni iznijeli na protestu 17. novembra predstavljali „goruća“ pitanja.

„Ja to nisam doživio kao neki protest koji nosi negativnu energiju, naprotiv bilo je veselo i bio je to svojevrstan hepening. Mnoge stvari su im se tog dana poklopile, čime ja pravdam onoliku masovnost“, rekao je Miranović.

Prema njegovim riječima, poklopilo se nekoliko stvari - Međunarodni dan studenata obilježavao se širom Evrope,“ pa su željeli da pokažu da ne odskaču “, vremenske prilike su bile idealne, a pri tom u društvu vlada klima nezadovoljstva socijalnim stanjem.

Argumenti, pa brojke

Studenti su, kako je naveo, tražili i dobili „blanko“ podršku Senata za protest, tražeći da se tog dana ne organizuju nastava i druge aktivnosti na fakultetima, pri tom ne precizirajući koje zahtjeve će uputititi.

Prema njegovim riječima, dobro je što su studenti stekli samosvijest o svojoj snazi i ulozi u društvu, kao i da je poželjno da nastave „ono što se od njih očekuje kao od akademskih građana“ - da se za svoje zahtjeve prvo bore snagom argumenata na vijećima fakulteta.

„Poručujem im ipak da uvijek idu prvo snagom argumenata, a potom snagom broja“, rekao je Miranović.

On je kazao da sljedeći veliki i pozitivan „hepening“, koji studenti mogu iskoristiti i za promociju nekih novih planova, očekuje na Dan studenata UCG, 4. aprila.

Galerija

Preporučujemo za Vas