Ko ne položi vozački iz tri puta, mora ići na dodatnu nastavu

Auto škola ne smije početi sa praktičnom obukom kandidata za vozača koji nema ljekarsko uvjerenje
75 pregleda 0 komentar(a)
Auto škola, Foto: Arhiva "Vijesti"
Auto škola, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.01.2012. 13:54h

Nastavu iz prve pomoći u crnogorskim auto školama moći će da predaje samo doktor medicine, predviđeno je Predlogom zakona o bezbjednosti na putevima.

Prema zakonu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, kandidat koji tri puta na praktičnom dijelu ne položi vozački ispit, mora ići na dodatnu obuku od najmanje pet časova.

Osposobljavanje kandidata za vozače može početi najranije šest mjeseci prije nego što kandidat ispuni starosni uslov.

“Auto škola ne smije početi sa praktičnom obukom kandidata za vozača koji nema ljekarsko uvjerenje, odnosno početi ili obavljati praktičnu obuku ako je od izdavanja uvjerenja proteklo više od godine”, kaže se u zakonskom obrazloženju.

Predviđeno je da Auto škola mora da ima najmanje jednu opremljenu školsku učionicu za teorijsku obuku, poslovni prostor za administrativne poslove, nastavna sredstva, uređen poligon za praktičnu obuku vozača.

Auto škola ne smije početi sa praktičnom obukom kandidata za vozača koji nema ljekarsko uvjerenje

“Auto škola mora imati najmanje dva vozila kategorije B, koja ne mogu biti starija od osam godina i najmanje po jedno vozilo ostalih kategorija koja ne mogu biti starija od 20 godina”, kaže se u predloženom zakonu.

Dnevno najviše sedam školskih časova

Instruktor vožnje može da ima najviše sedam školskih časova praktične obuke kandidata u toku radnog dana.

“Školski čas traje 60 minuta”.

“Instruktor vožnje između časova praktične obuke mora imati odmor najmanje deset minuta, osim kada sa istim kandidom ima dva spojena časa, kad mora imati odmor najmanje 20 minuta”, navodi se u zakonu.

Predviđeno je da se vožački ispit polaže pred ispitnim komisijama za teorijski i za praktični ispit, koje obrazuje organ državne uprave nadležan za poslove obrazovanja.

Bonus video: