Mitropolit Amfilohije: CPC je najobičnija sekta

"Logorske vatre mogu da lože za Prvi maj, ali ne mogu za Božić, jer se tako skrnavi sveti badnjak, koji je simboil Hrista - Boga našeg", poručio je mitropolit Amfilohije
642 pregleda 1 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.01.2012. 13:31h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) najobičnija sekta i pozvao njene pristalice da se vrate u okrilje kanonske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kojoj su pripadali i njihovi preci.

"U Crnoj Gori postoji jedna grupa ljudi, koji su vaspitani u komunizmu, odnosno ateizmu i bezbožništvu, a koji sada, umjesto da se vrate pravoj i istinskoj crkvi, po ideološkim načelima stvaraju neku svoju vjersku zajednicu koju proglašavaju za Crnogorsku pravoslavnu crkvu. To nije nikakva crkva, već jedna otuđena sekta", kazao je mitropolit Amfilohije.

"Pozivamo našu braću zabludjelu da se povrate sebi i predanjima svojih predaka, da se vrate ćivotima svetog Petra Cetinjskog i Vasilija Ostroškog"

"Nažalost, tu vjersku primitivnu zajednicu, koja u suštini nije hrišćanska, podržavaju i pojedini crnogorski mediji koji ih stavljaju na prvo mjesto i tako pokušavaju da isforsiraju tu sektu kao da je ona crkva Crne Gore, a ona je jedna obična sekta, nikla na lažnim temeljima, sa lažnim principima i načelima", kazao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, oni koji podržavaju i raspiruju raskole u pravoslavlju u Crnoj Gori ustvari pljuju na ćivote svetog Vasilija Ostroškog i svetoga Petra Cetinskog.

"Pozivamo našu braću zabludjelu da se povrate sebi i predanjima svojih predaka, da se vrate ćivotima svetog Petra Cetinjskog i Vasilija Ostroškog. Nama preostaje da se molimo da im Bog oprosti, jer ne znaju šta čine. Ono što oni čine je na sramotu Crne Gore i vjere hrišćanske pravoslavne", kazao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je kazao da, nažalost, i neki iz crnogorske vlasti, sa jasnim političkim ciljevima, podržavaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu

"Mogu da pripadaju kojoj hoće partiji, da se nacionalno deklarišu kako hoće, ali ako žele da budu hrišćani i da budu ljudi Crkve božje, onda moraju da se vrate kanonskoj Crkvi, kako bi išli božjim putem kojim su išli njihovi preci kroz vjekove", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je kazao da, nažalost, i neki iz crnogorske vlasti, sa jasnim političkim ciljevima, podržavaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

"Treba da poštuju kanonsku Crkvu i vjeru onako kako postoje vjekovima, a ne da oni iz svojih ideoloških razloga presuđuju šta su Crkva i vjera", rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je kazao da se u Boga nada da naredne godine neće biti, kako je naveo, loženja logorskih vatri za Božić.

"Logorske vatre mogu da lože za Prvi maj, ali ne mogu za Božić, jer se tako skrnavi sveti badnjak, koji je simboil Hrista - Boga našeg", zaključio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Bonus video: