Na Žabljaku nezapamćeno nevrijeme, u kolašinskim selima nema struje

Nevrijeme na sjeveru pravi probleme u svim sferama života i rada mještana
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 12:51h

Nevrijeme tokom minula dva dana na području kolašinske opštine najviše štete je napravilo na dalekovodima na seoskom području.

I dalje je kritična je situacija kada je riječ o napajanju električnom energijom nekih udaljenih sela. Zbog ozbiljnih kvarova na dalekovodu od Manstira Morače do Rovaca bez struje su sva rovačka sela, ali i Jasenovoj.

Struje nema ni u Sjerogoštu, zbog kvara na dalekovoda u Trebaljevu.

"Vjetar je oborio nekoliko stubova dalekovoda od Manastira Morača do Rovaca. Činimo sve što je u našoj moći da se situacija što prije normalizuje. Ekipe su na terenu, ali zbog i dalje jakog vjetra i nepristupačnog terena, ne mogu reći kada će biti omogućeno redovno snabdijevanje električnom energijom u tom dijelu kolašinske opštine", kazao je tehnički direktor kolašinske Distribucije Simo Bajović.

Mnogo sitnijih kvarova, kako je kazao, bilo je i na dalekovodu ka Skrbuši, pa su bez struje povremeno tokom minula dva dana ostajala domaćinstva u Vranještci, Mateševu i Barma Kraljskim.Ti kvarovi su otklonjeni, ali i dalje snabdijevanje nije uredno i dolazi do povremnih prekida.

U užem gradskom jezgru jak vjetar je tokom petka oštetio krovove na nekoliko kuća, ali i na jednoj od zgrada u centru grada. Takođe, polomljeno je i nekoliko starijih stabala u prigradskim naseljima. Zbog polomljenih stabala nekoliko sati bio je neprohodan i put prema selu Radigojno.

Nekoliko udaljenih sela je za sada odsječeno, a putevi do njih neprohodni.

Naporima zaposlenih u JP Komunalno, odnosno Crnagoraputa gradske ulice i put prema skijalištu Jezerine redovno su održavani. Kako je kazao tehnički direktor JP Komunalno Igor Tatić, uskoro će biti očišćeni i putevi do sela, na kojima su sniježni nanosi visočiji od jednog metra.

"Gradske i prigradske ulice redovno se čiste jer su naši radnici i mehanizacija danonoćno na terenu. Nadam se da ćemo uspjeti da očistimo i puteve do bližih sela u narednih 24 sata", rekao je Tatić.

Na Žabljaku nezapamćeno nevrijeme

Nevrijeme koje je protekla dva dana zahvatilo durmitorsko područje zadalo je velike probleme u gotovo svim sferama življenja i rada.

Lale Kasalica iz Virka kaže da za 65 godina života nije doživio mećavu kakva je bila u petak i tokom večeri između petka i subote.

Radniku "Crnagoraputa" Milanu Pavloviću nije bilo težeg dana od petka, za 28 godina koliko se bori sa nametima na Jezerskoj površi.

Električari otklonili kvarove u gradu

Putari su u petak djelovali sa četiri mašine na putu prema Šavniku i satima omogućavali prohodnost. Uveče oko 21 čas iz desetak zavijanih vozila na Jezerskoj površi evakuisali su putnike, potom je akcija čišćenja obustavljena, a saobraćaj prekinut.

"Nemoguće je suprostaviti se stihiji. Sve što uradimo za nekoliko minuta mećava upropasti i ne poznaje se da smo bilo šta radili. Dok se vrijeme ne stabilizuje taj pravac nećemo čistiti. Do tada saobraćaj će se odvijati putem prema mostu na Tari i dalje prema Mojkovcu ili prema Pljevljima", kaže Sveto Anđelić, šef stacionara "Crnagoraputa" u Žabljaku.

U gradu se saobraćaj odvija normalno jer su, uprkos nevremenu svoje odradili snjegočistači komunalnog preduzeća. Dio grada i većina sela u petak uveče su ostali bez struje.

Električari su poranili i uspjeli da otklone kvarove u gradu, izuzev nekoliko kuća kod kojih je vjetar polomio dva stuba. Struju su dobila sela ispod Durmitora i skijalište Savin kuk.

Otklanjaju se kvarovi u Njegovuđi i drugim selima u Šarancima ali je nemaju sela sjeverno od grada. Razmjere šteta na dalekovodima utvrdiće se kada se stabilizuje vrijeme. Tada će se pristupiti i čišćenju snijega sa puteva prema ruralnim padručjima.

Vodosnabdijevanje je svo vrijeme bilo uredno, a po redu vožnje polazili su i stizali autobusi prema Pljevljima, Beogradu i oni koji prema unutrašnjosti države saobraćaju kanjonima Tare i Morače.

Rade i skijališta Savin kuk i Javorovača. Oko 200 najupornijih zaljubljenika zimskih sportova uprkos nevremenu skija. Izuzev druge faze, odnosno gornje uspinjače na Savinom kuku, ostala infrastruktura je u pogonu a staze pripremljene.

Put Šavnik-Žabljak od 14 sati otvoren je za saobraćaj.Za kamione sa prikolicom i šlepere obustavljen je saobraćaj na putu Berane-Rožaje i Rožaje – Kula.Iz Auto moto saveza savjetuju vozačima da vožnju i brzinu prilagode uslovima na putu, naročito na djelovima duž usjeka, zbog učestalih sitnih odrona.Oni podsjećaju da je upotreba zimske opreme obavezna.Na magistralnom putu Budva-Petrovac saobraća se jednom trakom naizmjenično, zbog sanacije klizišta Sveti Stefan.

Galerija

Bonus video: