Mihailo: Nema ujedinjenja sa SPC! Amfilohije: Ranila me tuga

Zašto da ne dođu kod ćivota sv. Petra. On ih priziva, poručio je Amfilohije vjernicima CPC
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 18:25h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo iskoristio je Badnji dan na Cetinju da poruči kako nema šanse da će se dvije pravoslavne crkve ujediniti.

"Svima onima koji govore o ujedinjenju srpke i crnogorske pravoslavne crkve, poručujemo da takvo ujedinjenje, dragi moji Crnogorci ne postoji u pravoslavlju. Spajanje pravoslavne Crnogorske i Srpske crkve, koja ne priznaje državu Crnu Goru, Crnogorce kao narod i naciju, i Crnogorsku pravoslavnu crkvu, vodi stvaranju jedne Srpske-svetosavske crkve, i obnovi Podgoričke skupštine, i znači ponovni nestanak i vraćanje u pepeo crnogorske crkve iz kojeg je I vaskrsla", kazao je Mihailo.

On je još jednom poručio Crnogorcima “da crnogorske crkve nema bez države, ali ni crnogorske države bez crnogorske crkve”.

Amfilohije: Priziva ih ćivot

Badnjak je tradicionalno, Mitroplija-crnogorsko primorska nalagala pred Cetinjskim manastirom. Mitroplit Amfilohije, kazao je okupljenim vjernicima i građanima, „da se na tom mjestu okupljaju više od 500 godina, da se ogriju na tom ognju, da se prosvijetle svjetlošću, da se pomire, bratski zagrlimo, da jedni drugima oprostimo i da obnovimo u sebi vjeru u Hrista.

"Ali moram da vam kažem, svake godine mene rani tuga, ovđe na Cetinju. Upravo zato što posljednjih godina, kao što vidite, ima neka od naše braće koji lože neku svoju vatru koja nikada nije ložena na Cetinju. Zašto da ne dođu kod ćivota sv. Petra. On ih priziva. Niko njima ne brani da dođu ovom svetom ćivotu i ovom svetom ognju i badnjaku koji je ovdje ložen i koji će se ovdje ložiti. Ja ih odavde, sve njih, blagosiljam i molim pred ćivotom svetoga Petra i pred ognjem da u buduće i oni priđu ovdje ovome mjestu gdje su njihovi preci ovdje sabirali da se ne odvajaju od svoje braće i da se ne udaljuju od ćivota svetog Petra i da se ne udaljujemo jedni od drugih", poručio je Amfilohije.

Galerija

Bonus video: