Novu godinu u Kolašinu dočekalo 2.000 turista

Gosti iz inostranstva su bili prisutniji u prestižnim hotelima, dok je domaćih gostiju bilo više u privatnom smještaju
52 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
Kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2012. 18:23h

Nakon odlične posjete za vrijeme novogodišnjih praznika, kada je u Kolašinu, prema nezvaničnim informacijama gostovalo preko 2.000 turista, kolašinski turistički poslenici očekuju da će se sličan trend nastaviti tokom cijelog januara. Naredni dani će, kako kažu, biti prava provjera uspješnosti ove kolašinske turističke zime.

Meteorološke prognoze obećavaju snijeg, a zaduženi za turizam u Kolašinu tvrde da su spremniji nego ikada da iskoriste „povoljne vremenske prilike“ i nadaju se da se neće ponoviti „običaj“ iz prethodnih godina, kada je nakon Nove godine u Kolašinu ostajalo svega po nekoliko stotina gostiju. Zvaničnih informacija o značajnijem smanjenu gostiju još nema, mada u privatnim pansionima potvrđuju da je većina gostiju imala rezervisan boravak samo za tri novogodišnja dana.

Srđa Obrenović iz Turističke organizacije Kolašin kaže da je tokom novogodišnjih praznika bilo pola domaćih gostiju, a pola iz inostranstva, a da veliki hoteli nemaju razloga za sada da strahuju da će im biti prazni smještajni kapciteti.

Među inostranim gostima su dominirali Rusi i Albanci

“Gosti iz inostranstva su bili prisutniji u prestižnim hotelima, dok je domaćih gostiju bilo više u privatnom smještaju. Među inostranim gostima su dominirali Rusi i Albanci. Završetak novogodišnjeg praznovanja će se najmanje osjetiti u hotelima „Bjanka“ i „Lipka“, gdje je, inače, najviše inostranih gostiju“, kazao je Obrenović.

2012. počela bolje od prošle

I na kolašinskom skijalištu su optimisti i zadovoljni početkom sezone.

Direktorica Ski-centra „Kolašin 1450“, Ivana Peković, kaže da je dobar turistički završetak decembra, nastavljen početkom januara.

“Kada uporedimo ovogodišnju posjetu tokom novogodišnjih praznika u odnosu na prošli godinu, onda je ova 2012. godina počela bolje od prošle godine. Proteklih dana smo na Bjelasici imali gotovo idealne uslove za skijanje. Spremni smo da i snijeg koji se najavljuje iskoristimo na najbolji način”, kazala je Peković.

Čekaju snijeg

Prema njenim riječima, sniježne padavine koje se najavljuju već od četvrtka će mnogo značiti za ski-centar.

“Očekuje se da na Jezerinama padne novih 70 centimetara snijega, dok će ka vrhovima planine, visina dostići skoro metar i po. Sve će to biti dovoljno da se pripreme skijaške staze „na duži rok“, rekla je Peković.

Iz lokalne uprave i od lokalnih kulturnih poslenika najavljeno da će tokom januara i februara biti organizovano nekoliko manifestacija. Planirano je i da se „da šansa poljoprivrednicima“, odnosno da se njihovi proizvodi ove godine češće nalaze na trpezama restorana. U najznačajnijim kolašinskim turističkim preduzećima, kako kažu, svjesni su da nije vrijeme za visoke prihode, ali su odlučni da se potrude da ova sezona bude jedna od uspješnijih.

Bonus video: