"promijenite zakon"

Uzimanjem uzorka DNK bez sudskog naloga krše se prava

DNK sa aspekta Zakona o zaštiti ličnih podataka predstavlja podatak iz posebne kategorije podataka o ličnosti, čija obrada zahtijeva poseban, stroži tretman
154 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 06:32h

Čelnici Agencije za zaštitu ličnih podataka iniciraće izmjenu pojedinih odredaba Zakonika o krivičnom postupku, kojim je službenicima policije omogućeno da tokom izviđaja uzimaju DNK od građana za analizu bez odobrenja suda i tužilaštva.

Reagujući na zahtjev NVO Građanska alijansa, da se krene u promjenu ZKP-a i da se on uskladi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, direktor Agencije Bojan Obrenović u odgovoru je naveo kako će ta institucija, nakon konsultacije prakse zemalja regiona, kao i zemalja članica EU, “na primjeren način inicirati izmjenu regulative u cilju usklađivanja članova dvaju zakona i Ustava”.

“DNK sa aspekta Zakona o zaštiti ličnih podataka predstavlja podatak iz posebne kategorije podataka o ličnosti, čija obrada zahtijeva poseban, stroži tretman, što je definisano Pravilnikom o načinu označavanja i zaštite posebne kategorije ličnih podataka”, piše u odgovoru Obrenovića GA.

Agencija je reagovala na konkretan slučaj sa kojim ih je upoznao koordinator ljudskih prava GA Milan Radović, postupajući po pritužbi Beranca Milana Martinovića kojem je uzet DNK prilikom rasvjetljavanja ubistva Dragana Bećirovića.

Radović je zatražio mišljenje Agencije pozivajući se na pritužbu Martinovića da su mu službenici policije krajem oktobra nasilnim putem uzeli DNK, koji je, kako piše, poslat na analizu u Forenzički centar.

Martinović je u pritužbi naveo kako su mu policijski službenici objasnili da za uzimanje DNK od građana ne moraju da traže saglasnost suda, niti tužioca, već da te radnje obavljaju po službenoj dužnosti a u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela.

“Ja nemam nikakvih prava, a ovo što policija radi je bruka”, piše u pritužbi Martinovića.

Iz Uprave policije potvrđeno je da su policijski službenici uzeli od Martinovića uzorak za DNK analizu, kao i da je on tom prilikom tražio da mu se pokaže rješenje suda ili tužilaštva.

“Takav dokument nije mu uručen, jer je uzimanje DNK za analizu isključivo pravo policije i za to se od tužilaštva i suda ne traži naredba ili drugi dokument”, objašnjeno je iz kabineta direktora UP.

Radović je, pozivajući se na slučaj dugogodišnje “saradnje” UP i mobilnih operatora, tokom koje su policiji dostavljani listinzi razgovora građana, a protivno Zakonu o zaštiti ličnih podataka, ocijenio kako je uzimanje DNK bez sudskog naloga identična stvar, što je prije nekoliko dana potvrđeno i iz Agencije: “Izuzimanjem profila za DNK analizu po sprovedenoj proceduri bitno se ugrožava privatnost lica koje je predmet obrade, što je u suprotnosti sa ličnim pravilima i slobodama zagarantovanim Ustavom”.