Andrijašević: Zaposlili su asistenta po naređenju DPS-a

Sporan izbor Marjana Premovića za asistenta na Filozofskom fakultetu u Nikšiću otkrio je i skuob na katedri za istoriju
648 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 17:58h

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu, Živko Andrijašević, saopštio je da asistent na odsjeku za istoriju, Marijan Premović, nije zadovoljavao kriterijume za mjesto saradnika u nastavi.

Protiv Premovića je 16. aprila pokrenuta istraga za zloupotrebu falsifikovanog dokumenta - diplome. On je juče kazao da je sa njegovom diplomom sve u redu i da se zapravo radi o tehničkoj grešci niškog univerziteta, a koja se tiče visine njegovog prosjeka.

„Prilikom tog izbora, komisija je birala između dva kandidata, od kojih jedan već dvije godine uspješno izvodi nastavu na univerzitetu, a jedan nijednog dana nije radio na univerzitetu i u nastavi. Izabran je kandidat koji se nije ni školovao niti namjerava da se školuje na našem univerzitetu“, kaže Andrijašević.

Izbacili su me iz komisije

Andrijašević je o svemu pisao i rektoru Univerziteta Crne Gore Predragu Miranoviću, ali da još nije dobio odgovor

Nju su činili Šerbo Rastoder, šef katedre, Nada Tomović, profesorka opšte novovjekovne istorije i penzionisani profesor Božidar Šekularac. Za Andrijaševića je to bio izrežiran sastav komisije koja je mogla progurati Premovića.

„Mene su eliminisali iz te komisije, iako sam do sada uvijek bio njen član od kada radim na Fakultetu. Oni su znali da ne bih pristao na ovakav način vrednovanja kandidata i pri tom su izmislili da im treba kandidat koji se bavi srednjim vijekom, iako mi na katedri već imamo jednog ozbiljnog kandidata koji je u izradi doktorske disertacije iz srednjeg vijeka“, objasnio je Andrijašević.

Politička korupcija

"Kada se sve ovo uzme u obzir, iza odluke Filozofskog fakulteta da se mjesto saradnika u nastavi na odsjeku za istoriju dodijeli Premoviću, krije se zapravo politička korupcija i partijsko naređenje DPS-a čiji je Premović član, i kome se očigledno moralo naći mjesto", zaključuje Andrijašević.

Andrijašević kaže da je Premović bio kandidat sa lošijim prosjekom, bez iskustva i preporuka.

"Ukoliko primite nekoga ko ne ispunjava nijedan od uslova, ja ne znam po kom se osnovu prima osim po partijskom. Razumije se da se iza takvih radnji ne ostavljaju pisani tragovi. To je sve u nekoj neposrednoj komunikaciji, uglavnom telefonskoj ili uličnom kontaktu. Ono što sam ja nezvanično čuo jeste da je tih kontakata bilo”, kazao je Andrijašević.

Dodao je da je o svemu pisao i rektoru Univerziteta Crne Gore Predragu Miranoviću, ali da još nije dobio odgovor.

Rastoder: Andrijašević je perjanica DPS-a

Ne ulazeći u validnost Premovićeve diplome i to gdje je stekao, šef katedre za istoriju Šerbo Rastoder kaže da je Premović, kada je konkurisao za mjesto saradnika u nastavi, bio idealan kandidat zahvaljujući svojim stručnim referencama koje je priložio.

„Opredijelili mo se za kandidata Premovića koji se bavi istorijom srednjeg vijeka cijeneći da je takav kadar neophodno imati za taj period istorije. Činjenica je da je konkretni kandidat magistrirao na istoriji srednjeg vijeka i da je priložio uvjerenje da je pred odbranom doktorata“, kazao je Rastoder, odbacujući pri tom tvrdnje Andrijaševića da im nije bio potreban još jedan kandidat koji se bavi srednjim vijekom.

„Suština je da mi pozicioniramo mlade kadrove sa stanovišta razvoja našeg odsjeka. Dakle, nama u oblasti srednjeg vijeka potrebna su najmanje četiri saradnika“, kazao je on.

Rastoder je negirao tvrdnje da iza Premovićevog angažovanja stoji partijsko naređenje DPS-a, prozivajući u svom odgovoru direktno Andrijaševića. „Moj komentar je zaista smiješan jer je gospodin Živko Andrijašević jedna od perjanica DPS –a, ali, nezavisno od toga, mislim da ta kvalifikacija ne stoji jer je odluku o izboru konkretnog kandidata, na obrazloženje komisije, donijelo naučno nastavno vijeće. Dakle mišljenje jednog člana odsjeka koji misli da je iznad naučno nastavnog vijeća je akademski neutemeljeno“, kazao je Rastoder.

Galerija

Bonus video: