Mojkovac: U Opštini samo pet radnika višak

On je naglasio da neće biti naknadnog zapošljavanja niti bitnijih promjena kada je riječ o kadrovskim rješenjima
145 pregleda 0 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.01.2012. 20:10h

Svega pet radnika mojkovačke lokalne uprave odazvalo se javnom pozivu predsjednika Opštine Dejana Medojevića i sporazumno raskinuli radni odnos, tokom posljednjeg mjeseca 2011. godine. Njima će uskoro biti isplaćene otpremnine u visini od 12 bruto zarada, a taj iznos je već planiran odlukom o budžetu za ovu godinu.

Prema riječima Medojevića, iako još sve analize nijesu završene, ne očekuje se da će biti potrebe za daljim otpuštanjem viška zaposlenih, jer je, kako je kazao, u mojkovačkoj administraciji više i nema.

“Trenutno u lokalnoj upavi ima oko 70 zaposlenih, računajući i radnike Službe zaštite i spasavanja. Nakon praznika aktima o reorganizaciji vidjećemo da li će biti još onih koji su višak, ali mislim da neće biti značajnijih promjena u odnosu na ovih pet koji su sporazumno raskinuli radni odnos. Planiramo da raskinemo još nekoliko ugovora o djelu i time dodatno rasteretimo lokalnu administraciju i to je sve”, rekao je Medojević.

On je naglasio da neće biti naknadnog zapošljavanja niti bitnijih promjena kada je riječ o kadrovskim rješenjima.

”Moguće je da će doći do promjena na jednom rukovodećem mjestu i to je sve. Zaista smo imali mnogo sreće što u Opštini nije izražen problem velikog viška zaposlenih. Nadam se da su zaposleni koji su se sami prijavili za raskid radnog odnosa zadovoljni otpremninama. Za sada smo za otpremnine izdvojili oko 30.000 eura, mislim da će biti potrebno još 15.000, što ćemo, svakako, uštedjeti na njihove plate”, kazao je Medojević.

Veći problem u Kolašinu

Pred prvim čovjekom Mojkovca, kada je riječ o otpuštanju prekobrojnih, očigledno nije ni približno težak zadatak kao pred njegovim kolegom iz Kolašina.

Gotovo je isti broj zaposlenih radnika u mojkovačkoj lokalnoj upravi, kao onih koji su u kolašinskoj do sada sporazumno raskinuli radni odnos.

Naime, u administraciji, Mojkovcu susjedne i po broju stanovnika slične opštine, zaposleno je preko 300, a prema nezvaničnim procjenama, koje je nekoliko puta i predsjednik Opštine Darko Brajušković ponovio, preko 100 ih je višak.

Istina, oni koji su prekobrojni u kolašinskoj administraciji prošli su mnogo bolje nego kolege iz Mojkovca. Nijma će uz 12 bruto zarada prema odluci, kako kažu u kolašinskoj opoziciji „nedopustivo darežljivog“ Brajuškovića, biti isplaćivan i fiksni iznos od 2.000 eura.

Za lokalne namještenike i službenike, koji su u Kolašinu sporazumno raskinuli radni odnos, a kojima do ostavrivanja prava na penziju nedostaje do dvije, odnosno do pet godina, biće dodat i iznos od tri, odnosno šest bruto zarada, a za svaku godinu radnog staža još i po 50 eura.

Bonus video: