U šumama pustoš, u gradovima "drvoredi"

Prodavci kažu da su primorani da i na ovaj način zarade, jer ne rade preduzeća, niko ne prima platu, pa se moraju snalaziti kako znaju i umiju
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 17:24h

Nikšić je preko noći dobio nove „drvorede“ – gdje god da se krene prava šuma badnjaka. Izgleda da se Božiću ne raduju samo hrastove i cerove šume u kojima je ovih dana napravljena prava pustoš.

Redakciji „Vijesti“ obratio se veliki broj Nikšićana negodujući zbog „osakaćenih šuma“.

„Dobro je bilo kada su domaćini sami brali badnjake. Tada bi ubrali samo onoliko koliko im treba. Ovo što je urađeno je pravi grijeh prema šumama. Srce me boli kada vidim ovolike posiječene grane“, kazala je jedna penzionerka pokazujući „drvorede“ badnjaka.

Prema riječima načelnika Komunalne policije Zdravka Vlahovića, ta služba je, za sada, nemoćna da bilo šta uradi.

"Drvoredi" u centru Nikšića

„U Zakonu o komunalnim djelatnostima, čija se primjena očekuje u prvom kivartalu ove godine, postoji dio koji se odnosi na javne površine. Dok on ne stupi na snagu, ne možemo ništa da uradimo niti da napišemo prekršajne naloge za zauzimanje javne površine“, kazao je Vlahović.

Ali zato bi, smatraju i on i mnogobrojni Nikšićani, problemom badnjaka mogla da se pozabavi inspekcija za šume.

„Ovolika šuma donijeta u centru grada, u urbanom dijelu, samo pokazuje nekulturu življenja. Apelujem na građane da se ne desi što se dešavalo prethodnih godina da nakon praznika neprodate badnjake ostave po gradu, pa da onda moramo sa radnicima Komunalnog preduzeća da ih uklanjamo iz najužih gradskih područja“, kazao je Vlahović.

Euro komad

Milutin-Mićo Bigović iz Cuca, koji je prodavao badnjake preko puta Treske, kaže da razumije negodovanje građana i objašnjava da on samo prijatelju čini uslugu, jer badnjaci nijesu njegovi.

„I meni se čini da ih nikada nije bilo više nego ove godine. Ima ih gdje god se okreneš. Žale se ljudi, kažu previše ih je, ali šta da se radi. Ima dosta ljudi koji nam kažu “kakav Božić kad đavo odnese šumu’. Ali o tome ja ništa ne znam. Ja samo činim uslugu prijatelju. I onako ne znam šta bih radio“, kaže Bigović koji je u toku dana prodao petnaestak badnjaka po cijeni – euro komad.

Ostali prodavci badnjaka nijesu željeli da daju izjavu. Samo su slijegali ramenima na konstataciju da je previše šume posječeno u čast najradosnijeg praznika koga vjernici slave.

„Šta da radi narod. Ne rade preduzeća, niko ne prima platu, a od nečega se mora živjeti. Svi se snalaze kako znaju i umiju. Božić je praznik valjda za sve, pa ovi badnjaci dobro dođu mnogima da porodici obezbijede ručak dostojan tog praznika“, kazao je jedan od prodavaca koji je, kako je naglasio, iz svoje šume ubrao kamion badnjaka.

Galerija

Bonus video: