Sajber kriminal u Crnoj Gori nije uzeo maha

Kazne za krivična djela sajber kriminala mogu biti novčane, ali i do deset godina zatvora
333 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 16:25h

Kompjuterski kriminal mnogo manje je zastupljen u Crnoj Gori u odnosu na region, a najveću prijetnju građanima predstavlja zloupotreba kreditnih i kartica za bezgotovinsko plaćanje, rekao je glavni inspektor za borbu protiv kompjuterskog kriminala, Jakša Backović.

On je kazao da u Crnoj Gori trenutno postoji oko 294 hiljada internet korisnika, što obuhvata 41 odsto populacije, dok je taj broj prije pet godina bio oko 50 hiljada.

„Za pet godina je broj korisnika povećan za 250 hiljada, što je i procentualno nevjerovatan broj za ovako malu zemlju. Prema istraživanjima, svaki drugi stanovnik Crne Gore ima pristup Internetu, a samim povećanjem njegovih korisnika povećan je broj potencijalnih žrtvi kompjuterskog (sajber) kriminala“, rekao je Backović agenciji MINA.

Kupovina na lažnom sajtu

Prilikom podizanja novca sa bankomata, naročito u inostranstvu, obratiti pažnju da li ima nalijepljenih spravica na bankomatu

„U Crnoj Gori je najzastupljenije krivično djelo iz oblasti falsifikovanja i zloupotreba kreditnih i kartica za bezgotovinsko plaćanje, a zastupljena su i oštećenja računarskih podataka i programa, kao i neovlašćena korišćenja računara, računarskih mreža i autorskih djela“, kazao je Backović.

Kazne za krivična djela sajber kriminala mogu biti novčane, ali i do deset godina zatvora.

Česti su slučajevi, navodi Backović, da se prilikom onlajn /online/ trgovine ispostavi da je sajt lažan i da je kreiran samo za skidanje brojeva kartica.

„Prilikom onlajn kupovine obratiti pažnju šta se kupuje, na koji način i po kojoj cijeni. Prilikom podizanja novca sa bankomata, naročito u inostranstvu, obratiti pažnju da li ima nalijepljenih spravica na bankomatu i oprezno dajte lične podatke, a pin kod ali ni samu kreditnu karticu nikada ne dajte drugoj osobi prilikom naplata, ne gubite je iz vida i nastojte da brojeve unosite sami“, savjetovao je Backović.

Bonus video: