Džomiću objasnili zašto je državni neprijatelj

Paroh podgorički Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić po svemu sudeći uskoro će napustiti Crnu Goru
0 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2012. 07:53h

Paroh podgorički Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić po svemu sudeći uskoro će napustiti Crnu Goru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u drugostepenom postupku potvrdilo je prvostepeno rješenje kojim se Džomiću odbija zahtjev za odobrenje privremenog boravka, a koje je doneseno na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), prema kome on “ugrožava Crnu Goru”.

U pravnom pogledu, rješenje MUP-a je konačno, na šta je Džomić reagovao pokretanjem upravnog spora, čime mu se prema odredbama Zakona o upravnom sporu dozvoljava mogućnost podnošenja zahtjeva za odlaganje izvršenja rješenja.

Iz Uprave policije “Vijestima” su potvrdili da je Džomić tražio da se odloži izvršenje rješenja, dok Upravni sud ne odluči o njegovoj žalbi. Iz policije nijesu odgovorili da li će uvažiti njegov zahtjev.

“Sektoru granične policije u Upravi policije podnio sam takav zahtjev sa detaljnim obrazloženjem. Čekam i nadam se da će razlozi iz mog zahtjeva biti uvaženi”, kazao je Džomić “Vijestima”.

Mišljenje mu pročitano sa druge strane stola

Objašnjavajući da u Crnoj Gori živi punih 17 godina sa porodicom, on je naglasio kako nije došao sa nekim “specijalnim zadatkom”: “Došao sam da Bogu, crkvi i narodu služim kao sveštenik i ništa više od toga. Zato su mi gorke ocjene iz mišljenja ANB-a po kojima navodno 'ugrožavam Crnu Goru'”.

U upravnom sporu će se, prema Džomićevim očekivanjima, skinuti oznaka 'tajnosti' sa mišljenja ANB-a, nakon čega će on, kako je najavio, upoznati javnost “sa čim ugrožavam državu”.

“Ono što sada mogu da kažem, a da ne prekršim zakon, jeste da je taj dokument od prve do posljednje riječi napunjen ideološkim ocjenama koje direktno zadiru u slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu vjeroispovijedanja. Uskraćen sam čak i za pravo da taj dokument vidim i da dobijem njegov broj i datum, kao i da saznam ime odgovornog lica”, dodao je Džomić.

Ono što sada mogu da kažem, a da ne prekršim zakon, jeste da je taj dokument od prve do posljednje riječi napunjen ideološkim ocjenama

Umjesto toga, kako je rekao juče, službenik MUP-a mu je s druge strane stola pročitao mišljenje.

“I dalje stojim na stanovištu da postoji dovoljan pravni okvir da se ne samo meni nego i ostalim monasima

i sveštenicima, kao i članovima svešteničkih porodica odobri privremeni boravak na isti način kao što se to čini i u drugim zemljama Evropske unije”, pručio je Džomić. On je ranije najavio da će sa advokatom Draganom Šoćem pokrenuti pred Upravnim sudom postupak da se sa njegovog dosijea skine oznaka tajnosti da bi se “javnost upoznala sa politikantskim ocjenama u njegovom dosijeu”.

Prije par mjeseci funkcioner MUP-a Osman Subašić izjavio je da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) napisala potvrdu MUP-u da sveštenik SPC-a ugrožava nacionalnu bezbjednost i javni red, što mu oduzima pravo na dobijanje boravišne dozvole koju je ovaj nedavno zatražio.

Džomić je tada odgovorio da Subašić radi po političkom diktatu.

Bonus video: