Manjinski akcionari PKB-a podnose tužbu protiv "Panto marketa"

Manjinski akcionari PKB- a podnijeće tužbu protiv većinskog vlasnika „Panto marketa“ zbog odluke da se dug prema PKB-u nadoknadi udjelom u osnivačkom kapitalu „Panto marketa“
131 pregleda 1 komentar(a)
Pantomarket, Foto: Montenegro-today.com
Pantomarket, Foto: Montenegro-today.com
Ažurirano: 02.01.2012. 18:49h

Manjinski akcionari PKB- a podnijeće tužbu protiv većinskog vlasnika „Panto marketa“ zbog odluke na Skupštini akcionara da se dug prema PKB-u nadoknadi udjelom u osnivačkom kapitalu „Panto marketa“.

Manjinski akcionari PKB koji posjeduju oko 12 odsto akcijskog kapitala nadglasani su na decembarskoj Skupštini akcionara, a glasanje je, prema riječima predsjednika NVO Udruženje manjinskih akcionara Mirka Bulajića bilo nezakonito jer su glasali i vlasnik “Panto marketa” – Panto Vučurović i direktori Budimir Katurić i Branko Bojanić.

Oni, prema tvrdnji Bulajića i advokata Ranka Martinovića nijesu imali pravo da glasaju, jer su u sukobu interesa.

Zahvaljujući njihovim glasovima, Skupština je izglasala odluku da se dug prema PKB-u u iznosu od preko 2,7 miliona eura kompenzuje udjelom PKB-a u osnivačkom kapitalu “Panto marketa”, odnosno zemljištem koje se nalazi u Spužu i u Plužinama.

Manjinski akcionari osporavaju visinu duga i tvrde da je mnogo veći, oko pet miliona eura.

Još veći problem je što PKB, kako kažu, ne dobija ništa, jer je sva imovina “Panto marketa” opterećena hipotekom.

Pravni savjetnik Ranko Martinović tvrdi da je to „još jedna u nizu prevara “Panto marketa“.

Advokat manjinskih akcionara Jovan Pejović upozorava da je veći dio potraživanja PKB-a prema većinskom vlasniku nastao mimo zakona.

NVO Udruženje manjinskih akcionara pokušalo da sazna na osnovu koje odluke je prodata samoposluga PKB Podi, kojom odlukom “Panto marketu” prodaju zemljište u Zelenici i gdje su te pare. Pokušali su da saznaju i zašto se novac od tehničkih pregleda vozila u PKB-ovom Tehnoservisu ne usmjerava na račun PKB-a, zašto kiriju od “Merkatora” ne uplaćuje PKB-u...

Bulajić je ukazao na nezakonito poslovanje “Panto marketa” i nezakonito otuđenje imovine PKB-a.

On je kazao da je NVO Udruženje manjinskih akcionara pokušalo da sazna na osnovu koje odluke je prodata samoposluga PKB Podi, kojom odlukom “Panto marketu” prodaju zemljište u Zelenici i gdje su te pare.

Pored toga, pokušali su da saznaju, zašto se novac od tehničkih pregleda vozila u PKB-ovom Tehnoservisu ne usmjerava na račun PKB-a, zašto kiriju od “Merkatora” ne uplaćuje PKB-u.

Nijesu dobili odgovor ni na jedno pitanje, kao i na zašto radnicima kasne plate šest mjeseci i zašto se nisu uplaćivali doprinosi radnicima zadnjih godinu i po.

Na isti način “Panto market” je „pokrio“ i dug prema ”C Vračaru” gdje je takođe većinski vlasnik, a prema riječima advokata Jovana Pejovića, nezakonito i hipotekom opterećenom imovinom otpisano je ukupno oko pet milona duga “Panto marketa”.

PKB ovakvom odlukom, ne samo da ne dobija ništa nego ulazi u još veće dubioze, jer mora dijeliti sudbinu “Panto marketa”.

Zbog svega toga, manjinski akcionari će pravdu potražiti na sudu.

Prethodno su se zbog nezakonitog poslovanja većinskog vlasnika više puta obraćali osnovnom tužiocu, koji je počeo istražne radnje.

Bonus video: