Na Žabljaku još traje slavlje - u kafanama i na ski stazama

Dobru atmosferu kvari visoka cijena parkinga i loša organzacija. Iako je u kafićima skupo, goste raduje ljubaznost osoblja
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 15:18h

Sunčan dan na Durmitoru daje impresivne slike iz ovog planinskog centra. Novogodišnja atmosfera traje još uvijek i tokom dana se prenosi na skijališta pa su Savin kuk i Javorovača veoma dobro popunjeni.

Prema procjeni iz lokalne TO Novu godinu na Žabljaku čekalo je više od 2.000 ljudi, većina je još tu, a dobar dio vrijeme provodi na skijalištima.

Snijeg je prekrio cijele staze, a domaćini su se potrudili da one budu dobro pripremljene i bezbjedne. Ipak, parkinzi su pretijesni da prihvate sve motorizovane posjetioce pa se kolona parkiranih vozila protegla i duž saobraćajnice prema Savinom kuku. Skijaša svugdje duž ovog prostranstva, a u podnožju vreva i prepuni ugostiteljski objekti.

Nađi Milićević iz Nikšića i njenoj kćerkici na sankama prelijepo je svih ovih večeri i dana.

"Sve je super počev od kvalitetnog i bezbjednog putovanja do smještaja i druženja sa prijateljima. Možda je malo skuplje i parking Savinog kuka nije najbolje riješen", kaže Nađa.

Kad cijela kolona krene u rikverc

To kaže i Milika Najo Popović iz Pljevalja i prenosi ružne utiske sa parkinga u nedjelju.

"Tek kada smo došli do parkinga saopšteno nam je da nema mjesta i da se moramo vratiti. Mučno je kad se cijela kolona vraća u rikverc. Nedostajala je sinhronizacija jer nije bilo nikog na parkingu ko bi bolje "složio" vozila kako bi se dobilo još prostora, a zatajila je i policija. Na skijalištu dvojica, a nijednog na prilaznom putu koji bi nas na vrijeme usmjerio. A ulazak na parking naplaćuje se dva eura", kaže Popović.

Aca Svilanović iz Beograda nije imao takav problem. Kaže da je planina lijepa, a žice spore, jer "čekaš pola sata u redu za sidro, a spustiš se za 30 sekundi. Donekle razumijem. Treba novca da se uspinjače modernizuju", kaže Svilanović.

Skupo, ali su makar ljubazni

Porodica Dejana Marojevića iz Nikšića prvi put je na Durmitoru. Marojević kaže da im se veoma sviđa i da nije znao da se ovoliko naroda skija.

"Nama ne skijašima je dobro. Blizu smo, put je dobar pa ćemo dolaziti. Usluga u kafićima je malo skupa, ali je osoblje ljubazno. Kao ono u Budvi, "na pjenu od mora". Ako hoćeš kafu na plaži to košta. Valjda to važi i na skijalištima. Čujem ljude ovdje da su nezadovoljni starom žičarom i dugim čekanjem u redovima. Zaključujem da 15 eura za ovakve uslove nije realno", kaže Marojević.

Priroda odlična, i to je to

Kritikuje ljude ali hvali prirodu Dino Zaganjor iz Bara.

"Pet godina dolazim ovdje u vikendicu i za to vrijeme, ne da se ništa nije promijenilo, nego je sve gore i gore. Kao u cijeloj Crnoj Gori, priroda odlična i ništa drugo. Nema restorana, hoteli ne prate ove ljepote koje kao da nećemo da iskoristimo. A tražimo sezonu od tri, pet mjeseci. Ne mogu to da shvatim, da sam ministar odmah bih podnio ostavku", kaže Zaganjor.

Galerija

Bonus video: