Herceg Novi: Planirani budžet za narednu godinu 13,88 miliona eura

Od 13,88 miliona eura na koliko je planiran budžet, najviše prihoda, čak petina, očekuju se od poreza na imovinu i od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta
57 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, skupština, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, skupština, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.12.2011. 20:22h

Na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju odbornici skupštine opštine Herceg Novi su najviše vremena posvetili raspravi o nacrtu budžeta za narednu godinu koji je predlagač ocijenio "realnim i izvjesnim u vremenu krize”, a odobornici opozicionih partija da je potrošačku i da je riječ "o budžetu za preživljavanje prije svega lokalne administracije".

Naglašeno je i da se kapitalni projekti odlažu i njihova realizacija obećava u susret predstojećim izborima.

Rasprava je uglavnom protekla u predizbornoj retorici jer će u ovoj opštini lokalni izbori biti održani krajem marta.

Od 13,88 miliona eura na koliko je planiran budžet, najviše prihoda – 3 miliona eura, čak petina, očekuju se od poreza na imovinu i od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta 3 miliona. Od prodaje opštinske imovine i zakupa zemlje na Luštici koji treba da plati engleska kompanija Nord star, koja u Donjim Klincima planira da gradi turistički kompleks, planiran je prihod od dva miliona eura. Ovaj prihod trebalo je da bude prihodovan u ovoj godini, ali zbog nerealizacije urađen je i rebalans budžeta.

Budžet realan

Za kapitalni budžet je planirano 2,325 miliona eura, a 11,775 miliona za operativni u okviru koga će 4,36 miliona biti korišćeno za otplatu kreditnih i drugih obaveza iz ove godine.

Sekretar za finasije Stevo Cvjetković je kazao da je budžet realan i jedini mogući jer su javne finansije planirane u skladu sa ekonomskim prilikama.

Odbornik koalicionog partnera lokalne vlasti iz PZP-a, Stevo Katić, je primjetio da nije uračunat prihod koji opštini pripada po novom Zakonu o morskom dobru.

Potpredsjednik optšine Milovan Baždar je najavio da će u idućoj godini konačnonaplatiti porez na promet za prodaju “Južnog Jadrana” i Opšte bolnice Meljine.

Odbornik DPS-a Dragan Janković je naveo neke kapitalne ivesticije od kojih se odustalo, kao što je rekonstrukcija glavne ulice, a njegov partijski kolega Andrija Radman je istakao da su u budžetu izvjesni samo prihodi od 8 miliona eura. Smatra da se vješto prikrivaju obaveze iz prethodne godine kao što su one prema poreskoj upravi od skoro milion eura.

Uroš Filipović iz SDP-a je ocjenio da je lokalnoj upravi nedostajalo političke hrabrosti da napravi iskorak u pravcu obezbjeđenja dodatnih prihoda.

“Primjer lošeg planiranja i neostvarenih obećanja vlasti u Herceg Novom je gradnja Autobuske stanice", naveo je Slobodan Krušo Radović.

Opština Herceg Novi nije pretjerano zadužena - uklupno oko 6 miliona, što je u odnosu na druge, u kojima je na vlasti DPS-SDP koalicija - drastično manje u vremenu opšte krize

"Opština Herceg Novi nije pretjerano zadužena - uklupno oko 6 miliona, što je u odnosu na druge, u kojima je na vlasti DPS-SDP koalicija - drastično manje u vremenu opšte krize", odgovorili su predlagači.

Predsjednik opštine Dejan Mandić je najavio rješavanje najkrupnijih infrastrukturnih projekata - kanalizacionog kolektora, sanitarne deponije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, gradnju Autobuske stanice (tender već u januaru) u narednih 3 do 5 godina u šta će biti uloženo 45 miliona eura. Mandić je ocijenio da je riječ o “velikoj hrabrosti ove uprave da se upusti u realizaciju strateških i razvojnih projekata".

Nacrt odluke o budžetu za 2012. godinu koji će 15 dana biti na javnoj raspravi a u formi predloga na dnevnom redu januarskog zasjedanja lokalnog parlamenta, usvojen je sa 19 glasova "za" , a pet odbornika je bilo uzdržano.

Ostale teme nijesu izazivale veću polemiku - osim izvještaja o radu i budžetu TO Herceg Novi za koji je primijećeno više nelogičnosti.

Bonus video: