Poruka sa protesta u Tuzima: Zaustavite asimilaciju Albanaca

Camaj je rekao da upravo od Brisela očekuje da zaustavi samovolju diktatorskog režima u Crnoj Gori
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 17:00h

Stotinak ljudi se okupilo na protestu u Tuzima koji je organizovao Demokratski forum Albanaca, kako bi upozorili vlast da su građani Malesije nezadovoljni političkim, socijalnim, ekonomskim i pravnim položajem.

Organizatori protesta u Tuzima pozvali su vlast da zaustavi asimilaciju Albanaca u Crnoj Gori, upozoravajući da su osnovna prava te nacionalne manjine ugrožena.

Jedan od osnivača Demokratskog foruma za integracije Vaselj Camaj kazao je da su prava Albanaca u Crnoj Gori ugrožena i da im je onemogućeno parvo na samostalnu opštinu, pravo na korišćenje zastave kao i pravo na garantovane mandate u Skupštini.

On je poručio da će biti još protesta ukoliko ova vlast nastavi sa asimilacijom , upozoravajući da se na taj način krše standardi Evropske Unije.

On je rekao da upravo od Brisela očekuje da zaustavi samovolju diktatorskog režima u Crnoj Gori.

"Očekujem da Evropska Unija uradi ono što opozicija nije mogla već 20 godina, s obzirom da tražimo ono što su evropski standardi kada počne skrining prije pristupnih pregovora mnoge stvari će se raščistiti", kazao je Camaj.

Organizatori su poručili da će demokratskim putem tražiti ispunjavanje svojih zahtjeva i odbacili mogućnost da Demokratski forum preraste u partiju.

Predsjednik Demokratskog foruma Anton Ljuljđuraj pozvao je sve albanske poslanike u parlamentu da podnesu ostavke i na taj način upozore na položaj sunarodnika u Crnoj Gori. On je kazao da, i pored podrške na referendumu za nezavisnost, crnogorska vlast albance ne doživljava ozbiljno i krši njihova osnovna prava.

Onemogućavanje formiranja samostalne opštine Tuzi, kako je kazao, jedan je od primjera takvog odnosa vlasti.

Poslanik Force Genci Nimambegu rekao je da Albanci imaju problem i u Ulcinju navodeći kao primjer odnos javnog preduzeća "Morsko dobro" prema građanima najjužnije opštine u Crnoj Gori.

"Ovdje sam došao ne da vam pošaljem političku poruku, već da kao Albanac upozorim na naše stanje u "rnoj Gori", kazao je on.

Od političara na protestu su prisutni poslanik FORCE Genci Nimanbegu, funkcioner Demokratskog saveza Nikola Camaj, predsjednik Albanske alternative Đerđ Camaj, bivši predsjednik Opštine Tuzi Smail Čuljmuljaj i funkcioner SPN-a Kolja Ljuljđuraj.

Na skupu su istaknute albanske zastave kao i zastave SAD, EU i Crne Gore. Na skupu je bila prisutna policija, a preko puta gradske opštine bilo je parkirano vatrogasno vozilo za obezbjeđenje demonstracija.

Galerija

Bonus video: