Crveni krst nakon 15 godina ukida projekat "Briga o starima"

"Nažalost od Komisije za dodijelu sredstava od igara na sreću nijesmo dobili sredstva neophodna za realizaciju tog projekta", kaže Dragan Božović
79 pregleda 0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.12.2011. 16:59h

Zbog nedostatka para Crveni krst Crne Gore neće biti u prilici da u narednoj godini realizuje projekat “Briga o starima”.

"Nažalost od Komisije za dodijelu sredstava od igara na sreću nijesmo dobili sredstva neophodna za realizaciju tog projekta, zahvaljujući kojem smo u proteklih petnaest godina pomagali oko stotini starih osoba, naših korisnika", kazao je direktor opštinskog Crvenog krsta Dragan Božović.

On je objasnio da je projekat za koji su aplicirali podrazumijevao jedan vid dopune usluga koje pruža narodna kuhinja, gdje bi se uz obilazak korisnici snabdijevali osnovnim životnim namirnicama, obzirom da među tim starim osobama koji nemaju blisku rodbinu, ima mnogo onih koji žive na udaljenim područjima te nijesu u mogućnosti da koriste ishranu u narodnoj kuhinji ili da im se ta hrana doprema.

Božović je naveo da je od Komisije podržan projekat obuke i takmičenja u pružanju prve pomoći u kojem tradicionalno učestvuju đaci osnovnih i srednjih škola a o dove godine pridružiće im se i osobe sa posebnim potrebama.

Paketići samo za mlađe od 15 godina

U Crvenom krstu Podgorice je počela podijela novogodišnjih paketića, za djecu uzrasta od tri do deset godina, čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći.

Nažalost, kako su kazali iz Crvenog krsta, ove godine paketićima nijesu bili u mogućnosti da obraduju stariju djecu, do 15 godina, što je ranije bila praksa, obzirom da je donirano znatno manje paketića, u odnosu na prethodne godine.

"Ove godine dobili smo svega trećinu paketića u odnosu na broj koji smo dobijali prethodnih godina, te smo bili prinuđeni da izostavimo stariju djecu .Paketići su donacija Rotari kluba", kazali su iz Crvenog krsta.

Korisnici koji su doveli djecu po svoj paketić, smatraju da je to lijep gest Crvenog krsta, ali i da je zbog sve manjih donacija iz godine u godinu pomoć koju dobijaju sve skromnija.

Bonus video: