"Pobjeda" u bosanskom loncu

Tender za kupoprodaju 85,99 odsto državnih akcija ističe u utorak, a Radončić proteklih dana nije želio da otkrije da li će preuzeti “Pobjedu”
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 09:14h

Ako kontroverzni bosanski biznismen i političar Fahrudin Radončić postane vlasnik “Pobjede”, državne novine u narodu poznata i kao “glas Čepuraka” mogla bi prerasti u avaz (glas) govora mržnje i obračuna sa neistomišljenicima.

Javnost u Bosni i Hercegovini odavno zna da se sarajevski “Dnevni avaz”, čiji je vlasnik Radončić, ne libi govora mržnje i neprofesionalnog novinarstva, a crnogorski građani uskoro će saznati da li će država predati najstariji dnevni list u ruke vlasnika najveće bosanske medijske kuće i čelnika Saveza za bolju budućnost BiH.

Tender za kupoprodaju 85,99 odsto državnih akcija ističe sjutra, a Radončić proteklih dana nije želio da otkrije da li će preuzeti “Pobjedu”.

Radončić i Đukanović

Stoji li Milo iza svega?

S obzirom na to da je tražio produžetak roka za prodaju “Pobjede”, spekuliše se da će Radončić ipak podnijeti ponudu za kupovinu najstarijeg crnogorskog dnevnog lista, kao i da je bosanski medijski tajkun to odlučio nakon razgovora s predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

Radončić i Đukanović su navodno razgovarali o privatizaciji državnog lista, a ne bi bilo iznenađenje da kupoprodajni ugovor predvidi i brisanje dijela duga “Pobjede”, koji iznosi više od 10 miliona eura.

Na to upućuje činjenica da je Radončić ipak otkupio tendersku dokumentaciju i zatražio produženje roka, iako je ranije kazao da nije zainteresovan za kupovinu “Pobjede”.

“Dnevni avaz” proglasio je Đukanovića za ličnost godine u 2006. Tendersku dokumentaciju za kupovinu “Pobjede” otkupila je i firma “Media Nea”, osnivač podgoričkih “Dnevnih novina”.

Država je do sada dva puta bezuspješno pokušavala da proda “Pobjedu”.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: