"Jugooceanija" živi u dugovima i davno prodatim brodovima

Neke od posljednjih "zdravih para" iz "Jugooceanije" otišle su upravo na formiranje nove kompanije "Crnogorska plovidba"
851 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 11:20h

Kada početkom narednog mjeseca iz brodogradilišta u Šangaju gdje se privodi kraju njegova izgradnja, isplovi na svjetska mora, prvi brod nazvan „Kotor“ nove pomorske kompanije „Crnogorska plovidba“ (CP) mogao bi se ubrzo sresti sa „duhovima“ stare „Jugoslovenske oceanske plovidbe“ na čijem poslovnom zgarištu je i nastala CP.

Naime, svjetskim morima i dalje, osam godina nakon što je „Jugooceanija“ prodala posljednje plovilo iz svoje nekada moćne flote, plovi još šest nekadašnjih kotorskih trgovačkih brodova – „Durmitor“, „Radnik“ „Pomorac“, „Boka“, „Kupres“ i „Pelinovo“ još dobro služe svoje strane vlasnike.

Većina njih danas je u kineskim rukama, neki čak i najveći dio svojih plovidbi obavljaju na području jugoistočne Azije, pa se možda novi „Kotor“ na svom prvom komercijalnom putovanju negdje na Pacifiku, Indijskom okeanu ili Južnokineskom i Žutom moru, sretne sa svojim „precima“ iz sada već istorije bokeljskog i kotorskog pomorstva.

Na kineskoj strani sada je „Durmitor“, nekadašnji „Jugooceanijin“ polukontejnerski brod od 17.400 tona, građen daleke 1982. godine u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Ovaj brod danas pod imenom „Unitec“, dio je flote kineske kompanije „Adani Shipping“ iz Daliana, a na krmi vije zastavu Hong Konga.

"Saframarine Angola", nekadašnji "Kupres"

U rukama kineskih brodovlasnika iz hongkonške kompanije „Kaishan Shipping“ je i nekadašnji „Jugoooceanijin“ balk-kerijer „Radnik“ od 30.850 tona, izgrađen 1984. u Velikoj Britaniji koji sada plovi pod imenom „Kai Shun“, ali je registrovan u Panami.

Panamsku zastavu na krmi vije i nekadašnji polukontejnerski brod „Boka“ od 18.160 tona, izgrađen 1987. u Istočnoj Njemačkoj. Bivša „Boka“ sada je dio flote kineske kompanije „NASCO“ iz Nankinga, a aktuelni vlasnik brodu je dao vrlo komplikovano ime „Xiang Hua Men“.

Odluke "mudrog rukovodstva"

Zanimljivo da su u jednom periodu „Jugooceanijom“, koja je bila većinom kapitala državna firma, upravljali kadrovi koje je na najodgovornije funkcije postavljala upravo Vlada Crne Gore.

Pod njihovim „mudrim rukovodstvom“, posebno bivšeg generalnog direktora Milivoja Jaukovića i dugogodišnjeg predsjednika Upravnog odbora, visokog funkcionera DPS-a Miodraga Vukovića, „Jugooceanija“ je izgubila sve što su prethodno decenijama mukotrpno stvarale generacije njenih pomoraca i radnika u komercijali – kompletnu flotu od 22 broda, većinu vrijednih i reprezentativnih nekretnina u zemlji i inostranstvu, te gomile novca koje je firma imala po svojim računima.

Nekadašnja "Boka", dio flote kineske kompanije

Za štetu koja se mjeri sa nekoliko stotina miliona eura, do danas, međutim, niko nije odgovarao iako manjinski akcionari – bivši pomorci i radnici „Jugooceanije“ koji su imali 47 odsto kapitala te firme, to uporno već godinama zahtijevaju od istražnih i policijskih organa.

Zanimljivo, neke od posljednjih „zdravih para“ iz „Jugooceanije“ otišle su upravo na formiranje nove kompanije „Crnogorska plovidba“ kojoj je Vlada dodijelila 6,5 miliona eura zarađenih od prodaje upravne zgrade „Jugooceanije“ u Kotoru Ircima 2007. godine.

Još interesantnije, Vlada danas „Jugooceaniju“ tereti za 1,365 miliona eura od upravo tog novca koje je CP naknadno „pozajmila“ „Jugoooceaniji“ u maju i junu 2008, i to „na osnovu zaključaka Vlade, a radi rješavanja socijalnog programa radnika „Jugooceanije“.

„Jugooceanija“ mora Vladi da vrati svoje pare koje joj je Vlada prethodno uzela i dala CP, a ova onda djelimično vratila da bi otpušteni radnici „Jugooceanije“ dobili otpremnine. Računica apsurda, ravna onoj da niko nije odgovoran što je uništena pomorska kompanija koja je bila obnovitelj bokeljskog pomorstva u 20. vijeku i jedan od najvećih brodara u bivšoj SFRJ – dok nijesu došli „mladi, lijepi i pametni“....

Bonus video: