Zbog najavljenog poskupljenja u auto-školama nikad više polaznika

Umjesto dosadašnjih od 180 do 230 eura, zavisno od auto-škole, Podgoričani će ubuduće za obuku morati da izdvoje preko 350 eura
991 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 17:29h

Od Nove godine cijena polaganja vozačkih ispita biće znatno viša, pa je osim najavljenog poskupljenja struje to još jedan udar na budžet građena.

Umjesto dosadašnjih od 180 do 230 eura, zavisno od auto- škole, Podgoričani će ubuduće morati da izdvoje preko 350 eura.

Treba podsjetiti da u cijene ne ulaze izdaci za testove i vožnju i ljekarsko uvjerenje. Zbog najavljenog poskupljenja i povećanog broja sati u podgoričkim auto-školama posljednjih dana ove godine znatno je veći broj kandidata za polaganje vozačkih ispita.

"U našoj školi je posljednje vrijeme interesovanje poraslo za makar 50 odsto, pa je i gužva daleko veća, pošto zainteresovani za polaganje vozačkih ispita žele da to završe po važećem programu i cjenovniku koji je na snazi do kraja godine. Nova cijena još uvijek nije formirana, jer zakon neće stupiti na snagu odmah u prvim danima 2012. godine. Cijena će biti veća i zbog činjenice da će kandidati imati osam časova obuke više nego do sada, a časovi će umjesto dosadašnjih 45 minuta trajati pun sat", kazao je Budo Nikolić, direktor auto škole „Bolid”.

I u AMD "Mladost" povećan broj kandidata

Iz AMD „Mladost” saopšteno je takođe da je povećan broj kandidata za polaganje, ali da nije kao u ostalim školama.

Cijena je 200 eura, a kandidati mogu platiti i u pet rata po 40 eura.

"Još uvijek se radi po starom programu, a kandidati moraju da plate još i testove 19, a instruktora za vožnju 15 eura. Kod nas je interesovanje veće nego ranije, jer je najavljeno poskupljenje, ali za razliku od ostalih auto-škola mi nijesmo na sva zvona rastrubili da je od Nove godine poskupljenje polaganja. Inače, diplomu kandidat ne može da dobije dok ne izmiri sva dugovanja", kazao je Vuleta Petrović, instruktor auto-škole “Mladost”.

U "Signalu" interesovanje povećano za 50 odsto

Slično kao u “Bolidu” je i u “Signalu”. Interesovanje za polaganje ispita je povećano za oko 50 odsto, ali cijene po novom programu još uvijek nijesu formirane.

U “Laguni” je cijena za obuku 200 eura, a može da se plati na 3-4 rate, a za firme može i na više rata.

Cijena ispita i vožnje je po 25 euta, a treba platiti i ljekarsko uvjerenje.

U “Laguni” je cijena za obuku 200 eura, a može da se plati na 3-4 rate

"Kandidati voze “reno klio” star godinu dana, a kompletno polaganje, dakle, košta nešto oko 300 eura. Posljednje vrijeme zbog najavljenih promjena cijena i sistema polaganja povećano je interesovanje i ima dosta gužvi, a još ne znamo da kada će se tačno raditi po starom programu. Novi ćemo početi da primjenjujemo tek kada nas nazovu i saopšte nam da ne primamo kandidate po dosadašnjem programu. Uglavnom nove cijene još nijesu formirane, a one će biti poznate tek nakon što novi zakon stupi na snagu", kazali su u „Laguni”.

Skuplje i zbog većeg broja časova

Cijena u auto školi „Točak” iznosi od 180 do 220 eura, zavisno od vrste vozila na kojem se polaže. Treba izdvojiti još 34 eura za testove i vožnju, te novac za ljekarsko uvjerenje.

"Najniža cijena je za polaganje na “jugu” i iznosi 180, a polaganje na “tojoti” je 220 eura. Kada se položi svjedočanstvo se ne naplaćuje, besplatno je. Interesovanje za polaganje je značajno povećano. Ne znamo još kad će novi program stupiti na snagu, ali će biti značajno skuplje i zbog većeg broja časova. Recimo u Srbiji je cijena za novi program 430 eura, a očekujemo da je kod nas odredi Ministarstvo", kazao je vlasnik auto škole „Točak” Danilo Radović.

Galerija

Bonus video: