Bogdanović: Ostvarena stabilnost finansijskog poslovanja Prijestonice

"Dug koji smo naslijedili, a koji je iznosio 7 miliona, u toku ove godine smanjen je za 2 miliona eura"
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 15:37h

Lokalna vlast na Cetinju, u proteklih godinu, ostvarila je punu stabilnost i likvidnost finansijskog poslovanja, koja se ogleda u ostvarenje prihoda u Budžetu, u iznosu od skoro 99 procenata, smanjenju stope nezaposlenosti, vraćanju određenog dijela starog gradskog duga, te redovnih zarada zaposlenim, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, sumirajući rad za godinu koja je na izmaku.

"Dug koji smo naslijedili, a koji je iznosio 7 miliona, u toku ove godine smanjen je za 2 miliona eura. Znatno smanjenje duga Prijestonice Cetinje ostvareno je u godini tokom koje je lokalna uprava preuzela na sebe dugove javnih preduzeća u visini od 800.000 eura, a uz to, istovremeno je realizovan i prvi dio socijalnog programa, vrijedan 600.000 eura. Lokalna uprava u roku je izmirivala sve finansijske obaveze prema zaposlenima, a tokom ove godine izmirene su i 3 zaostale zarade iz prethodnog vremenskog razdoblja, od ukupno 7 koliko se duguje", kazao je Bogdanović.

Gradonačelnik je tokom radnog doručka sa novinarima kazao i da je Cetinje poboljšalo ključne parametre fiskalne politike, što tu opštinu srstava među jedinice lokalne samouprave sa najvećom naplatom sopstvenih prihoda.

"U toku ove godine taj procenat izbosi 38 odsto. Mogu da kažem da će u budžetu za narednu godinu, ti prihodi iznositi čak 46 odsto", kazao je Bogdanović.

Bogdanović je kazao da će u budžetu naredne godine biti značajno smanjeno učešće zarada, i to za 8 odsto

On je dodao da će u budžetu naredne godine biti značajno smanjeno učešće zarada, i to za 8 odsto, pa će 2012. iznositi 32 procenta.

Štednja obilježila ovogodišnji rad

Gradonačelnik je saopštio i da se njihov rad ove godine ogledao u velikoj štednji, tako da je u jednom periodu ta cifra iznosila pola miliona.

"Ali s obzirom na to da smo imali još neke izdatke, zaključno sa 1. decembrom imamo uštede veće od 250 hiljada eura" precizirao je Bogdanović.

Izdaci povećani za 94 odsto

Nacrt Budžeta za narednu godinu ima umjereno razvojnu komponentu, s obzirom da su, u poređenju sa 2011, kapitalni izdaci povećani za 94 odsto. Posebno treba naglasiti povećanje izdataka za lokalnu infrastrukturu – sa ovogodišnjih 130.000 na 300.000 eura, istakao je on.

Analizirajuću godinu, gradonačelnik je podsjetio na niz završenih projekata u gradu: rekonstrukciju Dvrorskog trga, novi vatrogasni dom, završetak Zgrade solidarnosti… On je istakao da će tokom 2012. godine jedan od prioritetnih projekata biti rekonstrukcija gradske tržnice, zatim u prvom kvartalu predstojeće godine počeće i rekonstrukcija Njegoševe ulice, zatim izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Trga umjetnika, a u prvom dijelu 2012. godine počeće i realizacija projekta „Beautiful Cetinje“.

Bogdanović je kazao da će tokom naredne godine biti riješen i problem deponije na Vrtijeljci, da će se nastaviti sa radovima na izradi prostorno planske dokumentacije, zatim izgradnji Univerzitskog kompleks Akademije umjetnosti, projekta MAACOM, žičare Kotor- Lovćen- Cetinje, izmiještanju ikone Bogorodice Filermose, valorizaciji Lipske pećinu, poslu vrijednom oko 1,5 miliona eura.

Od februara besplatan internet

Gradonačelnik je najavio da će građanima Cetinja najvjerovatnije od februara biti omogućen i besplatan internet. U istom mjesecu, u lokalnoj upravi očekuju da će biti moguće krenuti sa rekonstrukcijom Autobuske stanice.

Grad će raditi i na proširenju smještajnih kapaciteta, tako što će se unaprijediti hotelske usluge hotela Grand, počeće se sa radom na projektu hotela Lokanda, a očekuje se I otvaranje privatnog hotela Rojal residens.

Gradonačelnik Cetinja je najavio i ponovno aktiviranje pauk vozila

Gradonačelnik je najavio i ponovno aktiviranje pauk vozila, u cijlu poboljšanja saobraćaja u gradu.

Bez restrikcija za JP "Vodovod i kanalizacija"

Gradonačelnik Bogdanović kazao je da su Prijestonica Cetinje i Elektroprivreda Crne Gore obezbijedili ukidanje nedavno uvedenih restrikcija za JP „Vodovod i kanalizacija“. -

"Upravo ove sedmice, nakon čitavih godinu, ukinuta je i blokada žiro računa tog javnog preduzeća. Ujedno je dogovoreno da sagledamo mogućnost određenih kompenzacija za dosadašnji dug Vodovoda prema EPCG od 2,5 miliona eura, kao i da se redovno servisiraju sve ostale obaveze koje budu proizišle. A formirana je I Radna grupa, koja će definisati dalji pravac rješavanja tog problema", objasnio je Bogdanović.

Postoji interesovanje za ulaganje

Loklana vlast pokrenula je proceduru za izradu devet prostorno planskih dokumenata, što prema mišljenju gradonačelnika Bogdanovića, predstavlja još jednu značajnu aktivnost lokalne uprave tokom ove godine.

On je kazao da postoji interesovanje za ulaganje u Cetinje, usljed čega će lokalna uprava u narednom periodu biti u punoj mjeri posvećena kreiranju posebnog paketa stimulativnih mjera koje će biti ponuđene svim potencijalnim investitora.

"Navedene mjere, prevashodno, ogledaće se u podsticanju zapošljavanja lokalnog stanovništva kroz subvencije investitorima, odnosno privrednicima koji budu otvorili nova radna mjesta u Prijestonici. Sa druge strane, biće kreirane posebne stimulativne mjere za određene privredne sektore koji su definisani kao deficitarni i sa snažnim potencijalom u Prijestonici. Tu, prije svega, treba pomenuti smještajne kapacitete visoke kategorije, odnosno hotelsko-ugostiteljsku industriju i dodatni razvoj poljoprivrede i ruralnih područja", napomenuo je on.

Očekuju i izmjene Zakona o prijestonici

Prijestonica Cetinje tokom naredne godine očekuje i određene izmjene Zakona o prijestonici, kako bi se “još bolje” tretirao položaj Prijestonice Cetinje u sistemu.

"Već je formirana radna grupa eminentnih univerzitetskih profesora iz zemlje i regiona, sa namjerom da izrade dokument koji će predstavljati analizu aktuelnog statusa Prijestonice u sistemu. Ono što već sada jesu neke preporuke jeste da još jedan broj državnih institucija, a možda i jedna cjelokupna grana vlasti treba biti preseljena na Cetinje", kazao je Bogdanović.

Galerija

Bonus video: