Srednjoškolci u Pljevljima piju alkohol jer im fali džoint

Učenici alkohol piju najčešće u školskom dvorištu ili obližnjem parku. Donose ga od kuće, u flašama od pola litra
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 08:47h

Sve više učenika Srednje stručne škole u Pljevljima, kako saznaju “Vijesti”, na nastavu dolazi u alkoholisanom stanju, a problem je posebno izražen u posljednjih mjesec dana.

Direktor Srednje stručne škole Mervan Avdović kaže da je problem očigledan i da je škola preduzela sve mjere koje su u njenoj nadležnosti kako bi se ova pojava suzbila.

Zabrinjava i činjenica da je među učenicima koji piju alkohol najviše đaka prvog i drugog razreda, dok je među starijim učenicima i maturantima taj problem manje izražen. U većini slučajeva alkohol konzumiraju dječaci, vrlo rijetko to rade djevojčice.

Škola je, kaže on, sa problemom upoznala sve instutucije koje se bave ovim pojavama, kao i roditelje učenika koji konzumiraju alkohol.

Avdović ističe da piju uglavnom djeca porijeklom sa sela, koja nisu pod stalnim roditeljskim nadzorom, kao i učenici iz porodica sa poremećenim porodičnim odnosima, odnosno djeca razvedenih roditelja, ili iz porodica gdje je jedan od roditelja alkoholičar.

On ne zna pravi razlog zbog kojeg je u posljednje vrijeme neki od učenika sve učestalije konzumiraju alkohol, ali smatra da osim pomenutih, tome doprinosi i laka dostupnost alkoholnih pića maloljetnicima.

Djeca najčešće piju tokom pravoslavnih praznika, kada je hladno, a često se opijaju i bez nekog posebnog povoda.

I kontakt policajac Miloje Vojinović, koji je zadužen za rejon kome pripada i Srednja stručna škola, zapazio je da je u posljednjih mjesec dana pojačano konzumiranje alkohola među učenicima te škole.

On kaže da učenici alkohol piju najčešće u školskom dvorištu ili obližnjem parku. Vojinović tvrdi da djeca alkohol donose od kuće, u flašama od pola litra.

"U nekoliko slučajeva djeca su vođena u bolnicu na ispiranje želuca. Jednog od učenika pijanog smo našli da leži u parku na klupi i odmah smo ga prevezli kako bi mu se isprao želudac", rekao je Vojinović.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: