Agencija za zaštitu podataka: Nismo potrošili 10.000 eura

Tačan podatak je da su tri člana Savjeta Agencije i direktor, u periodu januar – novembar 2011. ukupno potrošili 4.539,20 eura
0 komentar(a)
Crnovršanin, Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Crnovršanin, Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.12.2011. 09:06h

Čelnici Agencije za zaštitu ličnih podataka saopštili su juče da nije tačan podatak, koji su “Vijesti” objavile, da su direktor i tri člana Savjeta za 11 mjeseci na službene telefone potrošili preko 10.000 eura.

Oni su reagovali na tekst „Popravljali telefone jer baš puno troše“, a izjavu direktora Bojana Obrenovića “Vijesti” prenose u cjelini:

“U cilju informisanja javnosti o transparentnosti rada, Agencija za zaštitu ličnih podataka redovno odgovara na upućene zahtjeve za slobodan pristup informacijama, svima koji joj se obrate tim povodom.

U navedenom članku novinarka Tanja Pavićević, kako navodi, koristila je podatke dostavljene NVO MANS, od strane Agencije, ističući pri tom da su tri člana Savjeta i direktor Agencije za 11 mjeseci napravili račun za mobilne telefone u iznosu od preko 10.000 eura.

Tačan podatak je da su tri člana Savjeta Agencije i direktor, u periodu januar – novembar 2011. ukupno potrošili 4.539,20 eura, a da se preostali iznos odnosi na potrošnju još 14 zaposlenih u Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

Tačni su podaci (svi računi) koji su dostavljeni NVO MANS, ali su netačno prikazani u spornom tekstu novinarke koja u kontinuitetu iznosi netačne podatke o Agenciji. To čini i ovoga puta na način što iznoseći neistinite tvrdnje obmanjuje crnogorsku javnost. Da stvari budu jasne i precizne, potrošnja mobilnog telefona je limitirana za sve zaposlene u Agenciji, izuzev predsjednika Savjeta. Svaki iznos koji prevazilazi ograničenja fakturiše se na lično ime zaposlenog.

Ovakve manipulacije organom koji može biti pozitivan primjer racionalnog korišćenja budžetskih sredstava drugima, imajući u vidu da smo u tekućoj godini ostvarili uštedu gotovo na svim budžetskim pozicijama, u iznosu od preko 40.000 eura, nijesu izraz profesionalnog i objektivnog informisanja.

Kada su u pitanju troškovi goriva, bitno je istaći da su vozila Agencije u funkciji svih zaposlenih, te da je Agencija inspekcijski organ koji vrši nadzor preko ovlašćenih kontrolora na teritoriji Crne Gore. Procjenjujemo da se broj Rukovaoca zbirkama ličnih podataka koji su subjekti nadzora kreće u nivou do 35.000 obveznika, što podrazumijeva obavezu stalnog rada na terenu. Ističemo da smo tokom ove godine napravili uštedu i na poziciji gorivo, koju ste takođe karakterisali kao spornu u smislu velike potrošnje.

Poručujemo javnosti da smo kao organ koji poštuje princip transparentnosti, otvoreni da sve podatke o radu Agencije kao i o troškovima učinimo dostupnim uvijek kada se to ukaže neophodnim”, piše u reagovanju Obrenovića.

Izvinjenje

"Vijesti" su omaškom objavile podatak - da su direktor i tri člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka na službene telefone za 11 mjeseci potrošili preko 10.000 eura.

Do zabune je došlo jer se zahtjev MANS-a odnosio samo na troškove direktora i članova Savjeta, a kako se vidi iz podataka dostavljenih toj NVO, iznos na detaljnom računu za sve telefone koji su poslali iz Agencije odnosio na 20 brojeva, od kojih se četiri odnose na njih.

"Vijesti” zbog tog propusta izvinjavaju direktoru Bojanu Obrenoviću i članovima Savjeta Šefku Crnovršaninu, Aleksi Ivanoviću i Radenku Lacmanoviću, kao i čitaocima.

Tanja Pavićević

Bonus video: