Prijestonica će sanirati: Zetski dom, Njegošev mauzolej, Lokandu...

Do kraja godine biće sanirano grobno mjesto Dada Đurića na Košćelama, adaptiran objekat Ministarstva kulture
244 pregleda 0 komentar(a)
Mauzolej Lovćen, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mauzolej Lovćen, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.12.2011. 16:02h

Senat Prijestonice kroz svoj Koordinacioni tim za sprovođenje programa „Cetinje grad kulture 2010-2013“, najavio je veoma ambiciozan plan rada za narednu godinu.

Na jedanaestoj sjednici Senata, saopšteno je da je planirano da se u 2012 godini sanira više kulturno-istorijskih spomenika, od kompleksa mauzoleja Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu, preko reljefa Crne Gore i dvora Kralja Nikole, do enterijera kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ i hotela „Lokanda“.

Planovi podrazumijevaju i adaptaciju Galerije savremene crnogorske umjetnosti, izradu master plana za Marina Abramovic Community Center Obod, adaptaciju bivše Upravne zgrade Obod za potrebe Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

U narednih 12 mjeseci, planirana je i izrada projekta za rekonstrukciju i sanaciju Dvorskog parka, te izgradnju objekta za potrebe Državnog arhiva.

Članovi Senata, taksativno su naveli i šta je sve urađeno do sada, kao i šta će biti gotovo do kraja godine.

Brojne sanacije

Naime, do kraja godine biće sanirano grobno mjesto Dada Đurića na Košćelama, adaptiran objekat Ministarstva kulture, a planirana je i kupovina zgrade bivšeg Belgijskog poslanstva.

Tokom prošle godine, prema navodima Senata, pored obilježavanje državnog jubileja 100 godina od obnove Kraljevine Crne Gore, 150 godina od smrti knjaza Danila Petrovića i 100 godina od osnivanja Zetskog doma, najznačajniji projekti odnosili na inhumaciju zemnih ostataka Ivana Crnojevića, preseljenje Ministarstva kulture na Cetinje i rezidencije Predsjednika Crne Gore u Plavi dvorac.

U izvještaju o radu Senata, pominje se i saniranje krova Vladinog doma, uređenje enterijeri Umjetničkog i Istorijskog muzeja, Biljarde, sanacija Mauzoleja Vladike Danila, Dvorske crkve na Ćipuru, spomenika Lovćenska vila, kao i određene sanacije na više zgrada bivših poslanstava na Cetinju.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini, Senat je usvojio i informaciju Komisije za implementaciju Akcionog plana za rješavanje problema vodosnabdijevanja Cetinja o realizovanim aktivnostima u 2011. godini.

Bonus video: