Peticija CZIP za zaštitu ulcinjske Solane

Ne želimo da se pomirimo sa činjenicom da, u godini obilježavanja 20 godina proglašenja Crne Gore ekološkom državom, Vlada ne čini ništa na zaštiti jednog od najvrednijih ekoloških područja u državi
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 08:57h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) pokrenuo je peticiju za zaštitu ulcinjske Solane, na kojoj je registrovana polovina od ukupno 500 evropskih vrsta ptica.

U peticiji objavljenoj na Internetu CZIP oštro protestuje protiv prenamjene 15 kilometara kvadratnih ulcinjske Solane u turističku zonu na kojoj bi se gradili hoteli.

“Ne želimo da se pomirimo sa činjenicom da, u godini obilježavanja 20 godina proglašenja Crne Gore ekološkom državom, Vlada ne čini ništa na zaštiti jednog od najvrednijih ekoloških područja u državi”, piše u peticiji objavljenoj na sajtu http://www.ipetitions.com/petition/zastita-ulcinjske-solane.

Tim povodom, iz Centra su uputili i pismo premijeru Igoru Lukšiću, zatraživši od njega da preispita odluku da se Solana pretvori u turističku zonu, jer je riječ o “najznačajnijem gnijezdilištu, zimovalištu i odmorištu” ptica-selica na istočnoj obali Jadrana.

“Od oko 500 vrsta evropskih ptica, na Solani je registrovano 250. Četvrtina ukupnog broja gnjezdarica Crne Gore gnijezdi se na Solani. Solana pruža servis za više ugroženih vrsta riba, vodozemaca i gmizavaca, te više od 70 vrsta ptica sa Anexa i Ptičje direktive. 15 vrsta ptica registrovanih na Solani u određenim periodima godine prelaze jedan procenat regionalne-globalne populacije ovih vrsta. Na Solani je već postavljena infrastruktura za posmatranje ptica, sa muzejem, i u posljednje vrijeme predmet je istraživanja velikog broja institucija i organizacija u zemlji i van nje. Solana već zauzima značajno mjesto na evropskoj mapi posmatrača ptica”, piše u peticiji CZIP, na čijem čelu je Darko Saveljić.

Iz CZIP su pozvali Lukšića da preispita odredbe prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, koji je donesen 2007. godine, uprkos “protivljenju građana Ulcinja i brojnih nevladinih organizacija.

“Od potencijalno zaštićenog područja, kako je bilo definisano u radnoj verziji plana, područje Solane je izmijenjeno u turističko-razvojnu zonu”, pojasnili su ornitolozi.

Navodi se da Solana, pored značaja za biodiverzitet i ekonomiju države, ima i svoj kulturološko-istorijski značaj, jer je više od 80 godina nosilac razvoja Ulcinja i jedna od najstarijih fabrika u zemlji.

“Solana je najidealniji primjer sinergije ekonomskog iskorišćavanja prostora (proizvodnje soli) i zaštite prirode. Ona je primjer održive proizvodnje, jer je ista zasnovana na djelovanju sunca i vjetra. Samo funkcionisanje ove fabrike omogućava opstanak flore i faune. Zahtjevamo od Vas, kao premijera države, da preispitate način privatizacije Solane i prenamjenu njenih basena iz oaze biodiverziteta u turističko-razvojnu zonu. Očekujemo da iskoristite svoj uticaj i da privatni interes vlasnika Solane... podredite javnom interesu...”, piše u pismu upućenom Lukšiću.

Ugrožen ugled ekološke države

Ornitolozi smatraju da zbog predviđenog betoniranja i isušivanja bazena Solane, prva ekološka država na svijetu “rizikuje svoj ugled u međunarodnim krugovima, kako ekološkim, tako i političkim”.

“Solana je 1989. godine prepoznata kao područje od međunarodnog značaja za boravak ptica. Upravni odbor Solane je 2004. godine proglasio prvim privatnim parkom prirode u Crnoj Gori. 2006. godine prepoznata je kao Emerald stanište Bernske konvencije, a od 2007. godine ispunjen je formular za njeno proglašenje Ramsarskom močvarom od međunarodnog značaja, jer od 9 u potpunosti ispunjava 6 kriterijuma.

Od 2008. godine Solana se nalazi na listi potencijalnih Natura2000 staništa u Crnoj Gori”, pojasnili su ornitolozi zašto traže zaštitu bazena.

Bonus video: