Ko će u udobne fotelje odlučiće parlament

Mandat savjeta koji je birala Vlada, mogao se uredbom produžiti
0 komentar(a)
Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2011. 09:44h

Poslanici u Skupštini trebalo bi da konstatuju da ne postoji ustavni osnov da se izmjenama Zakona za još dvije godine produži mandat članovima savjeta Agencije za elektronske komunikacije, pa će narednih dana biti raspisan konkurs za izbor dva nova člana kojima je mandat istekao prije nekoliko dana.

Agencija je prvo pokušala da nagovori Vladu da izmijeni rješenje o imenovanju savjeta iz 2008. i da svim članovima mandat traje pet godine. Aktuelnim rješenjem, mandat za dva člana tog savjeta traje tri godine.

Druga opcija je bila da se novi zakon čita tako da mandat svim članovima savjeta traje pet godina i da se zanemari to što bi se to odnosilo na vrijeme prije stupanja na snagu tog zakonskog rješenja.

Pošto nije moglo proći ni jedno ni drugo, pokušalo se zaobilaznim i, naizgled, regularnim načinom da se kroz izmjene zakona produži mandat Ani Radonjić i Milici Vukotić za još dvije godine.

Iako je vladajuća većina do sada uvijek aminovala sve što serviraju iz Agencije, ovaj put je to bilo nemoguće jer bi to značilo da dio zakona koji govori o izboru savjeta Agencije u pola godine dva puta trpi dijametralne izmjene.

Agencija, kojoj se praktično od izbora novog savjeta ljulja pozicija i Savjetu i izvršnom direktoru, opretećeni su i hipotekom sumnjivih milionskih investicija

Predsjednik Administrativnog odbora, koji je tokom novembra trebalo da raspiše oglas za izbor članova savjeta kojima ističe trogodišnji mandat, Radivoje Nikčević rekao je da još nije sve gotovo i da će posljednju riječ imati parlament.

"Još nemam informaciju da se odustalo od tih izmjena. Parlament će čuti mišljenje Odbora za ustavna pitanja i biće jasno hoće li se ići u izmjene zakona. Ako tih izmjena ne bude odmah ćemo raspisati konkurs za izbor dava nova člana Savjeta", rekao je Nikčević.

Agencija, kojoj se praktično od izbora novog savjeta ljulja pozicija i Savjetu i izvršnom direktoru, opretećeni su i hipotekom sumnjivih milionskih investicija.

U toj situaciji, kako tvrde izvori "Vijesti" iz te institucije, nikako im ne odgovora da izborom novih članova neko “zaluta” u Agenciju i na taj način se još više otrkije navodni nered i raspiništvo u toj instituciji.

Bonus video: