Mobing postaje kažnjivo djelo

Zaposleni ne može trpjeti nikakve posljedice u slučaju da prijavi mobing, ne može mu biti otkazan radni odnos, niti može biti pozvan na disciplinsku i materijalnu odgovornost
86 pregleda 0 komentar(a)
mobing, Foto: Shutterstock.com
mobing, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.12.2011. 08:39h

Vlada je usvojila Predlog zakona o zaštiti od zlostavljanja na radu (mobing) kojim je prvi put ta pojava uvedena u radno zakonodavstvo.

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Vesna Simović kazala je da je akcenat u Predlogu zakona na preventivnim mjerama tako da će poslodavci imati obavezu da zaposlenog u pismenoj formi obavijeste o tome šta se podrazumijeva pod zlostavljanjem na radnom mjestu, a firma mora imati posrednika koji će primati pritužbe o zlostavljanju i koji će posredovati u slučaju da do njega dođe.

"Zaposleni ne može trpjeti nikakve posljedice u slučaju da prijavi mobing, ne može mu biti otkazan radni odnos, niti može biti pozvan na disciplinsku i materijalnu odgovornost. Zaposleni će imati obavezu da se suzdržava od ponašanja koje predstavljaja zlostavljanje na radu i da izvještava posrednika ako sazna da je do njega došlo. Ako zaposleni zloupotrijebi pravo zaštite na radu, moraće da odgovara zbog povrede radne dužnosti", rekla je Simović juče nakon sjednice Vlade.

Dalje, Predlogom je definisano da poslodavac na predlog posrednika može da preduzme preventivne mjere do okončanja postupka tako što će onoga ko je vršio mobing udaljiti iz radne prostorije u kojoj je onaj na kojim je vršen mobing boravio i zabraniti mu da prilazi žrtvi.

"Ako te preventivne mjere nema, zaposleni nad kojim je vršen mobing ima pravo da prekine sa radom do okončanja postupka i da za to vrijeme odsustva bude plaćen. Postupak se može voditi kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i i pred sudom, a u ta dva slučaja izuzeta su pravila dokazivanja u postupku. Teret dokazivanja je na onome ko vrši zlostavljanje, a obaveza zaposlenog koji je zlostavljan je da učini vjerovatnim da je žrtva mobinga", kazala je Simović.

Bonus video: