Djecu seksualno uznemiravaju i muškarci i žene

Aktivisti NVO “Ispod duge” su željeli da istraže sa čime se sve djeca susreću na Internetu, pa su kreirali lažni profil
0 komentar(a)
djeca na internetu, Foto: Http://andjustincase.blogspot.com
djeca na internetu, Foto: Http://andjustincase.blogspot.com
Ažurirano: 23.12.2011. 03:28h

Četrnaestogodišnju djevojčicu, u toku tridesetominutnog čatovanja na tri najpopularnije internet pričaonice, seksualno je uznemiravalo više od 25 korisnika, a među njima su bile i osobe ženskog pola.

Riječ je o virtuelnom liku, koji su stvorili aktivisti NVO “Ispod duge”, želeći da istraže sa čime se sve djeca susreću na Internetu.

“U kratkom periodu od pola sata, koliko je djevojčica bila u chat sobama, kontaktiralo ju je više od 30 korisnika (ne na njenu inicijativu), a više od 25 korisnika seksualno je uznemiravalo djevojčicu. Interesantan je podatak da su djevojčicu seksualno uznemiravale i osobe ženskog pola”, zaključak je istraživanja te organizacije.

Prema riječima izvšne direktorice Ane Đurović, roditelji se zavaravaju misleći da je njihovo dijete bezbjedno dok je u sobi pored kompjutera, ne znajući sa kakvim poremećenim umovima se susreće u takvim sobama.

“Bez ikakve bojazni djeca posjećuju chat rooms (sobe za ćaskanje), razgovaraju sa strancima, nerijetko razmjenjuju svoje fotografije, lične podatke, adresu ili broj telefona, i preko ovakvih chat soba pedofili mogu da saznaju sve o potencijalnoj žrtvi”, kazala je Đurović.

Gdje je bezbjednije: Ulica ili internet

Ona je naglasila da je odavno došao trenutak da se postavi pitanje gdje je bezbjednost djece veća, na ulici ili na Internetu, koji je postao najčešće sredstvo komunikacije među mladim ljudima i djecom.

“Roditelji, nastavnici, institucije, stručnjaci, moraju preduzeti preventivne mjere zaštite djece od nasilja i zlostavljanja putem Interneta”, kazala je Đurovićeva.

“Roditelji, nastavnici, institucije, stručnjaci, moraju preduzeti preventivne mjere zaštite djece od nasilja i zlostavljanja putem Interneta”, kazala je Đurovićeva.

Đurovićeva je naglasila da Crna Gora nema odgovarajuću zakonsku regulativu u toj oblasti.

“Krivična odgovornost postoji jedino kada neko preko Interneta podstiče maloljetnika na prostituciju, pod uslovom da do prostituisanja dođe u stvarnom životu ili iskoristi maloljetnika za proizvodnju slika i audio-vizuelnih ili drugih materijala pornografskog sadržaja”, kazala je Đurovićeva.

Roditelj je branik

Prema njenim riječima, istraživanje nije imalo za cilj da obeshrabri upotrebu Interneta.

“Naprotiv, važno je da korisnici, a posebno roditelji i djeca, budu upoznati sa tim šta mogu da očekuju na Internetu i kako da se zaštite. Posebno ako se ima u vidu da veliki broj onih koji dolaze u internet pričaonice i društvene mreže, često odluče da lično upoznaju svog sagovornika”, kazala je ona.

Zbog toga, kazala je, neophodno je zaštititi djecu.

Zbog toga, kazala je, neophodno je zaštititi djecu.

“U cilju ukazivanja na to da ni društvene mreže nisu bezbjedne, NVO “Ispod duge” želi da podsjeti javnost na slučaj maloljetne A.K. koju je namamio i silovao manijak preko društvene mreže Fejsbuk", kazala je ona, apelujući na roditelje da budu oprezniji kada je u pitanju bezbjednost njihove djece na Internetu.

Na stajtu te organizacije će se, kako je kazala, jednom sedmično objavljivati savjeti i uputstva za roditelje u vezi s tim na koji način mogu zaštititi svoje dijete na Internetu.

“Ne postoji nijedan softver koji će zaštititi vašu decu na Fejsbuku i Internetu uopšte. Roditelj je prvi, najvažniji branik”, zaključila je Đurovićeva.

Bonus video: