Zakon vas štiti od zlostavljanja na poslu

Simović je kazala da je akcenat u Predlogu zakona stavljen na preventivne mjere u cilju sprječavanja zlostavljanja na radnom mjestu
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 17:07h

Vlada je usvojila Predlog zakona o zabrani zlostavljanja na radu kojim je, kako je saopšteno, to pitanje prvi put normativno uređeno.

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Vesna Simović kazala je da je usvajanjem tog akta Vlada nastavila sa reformom radnog zakonodavstva i njegovim usklađivanjem sa praksom Evropske unije.

“Prvi put regulišemo ovo pitanje. Nijesu rađene evidencije koliko je bilo slučajeva zlostavljanja radu, jer do sada postupak protiv odgovornih za mobing nije mogao biti pokrenut”, rekla je ona nakon sjednice Vlade.

Simović je kazala da je akcenat u Predlogu zakona stavljen na preventivne mjere u cilju sprječavanja zlostavljanja na radnom mjestu.

Zakon predviđa i postupak zaštite u slučaju da dođe do zlostavljanja na poslu, a propisana su i prava i obaveze poslodavca i zaposlenog.

“Obaveza poslodavca je da odredi posrednika koji će primati pritužbe u pogledu zlostavljanja i posredovati između poslodavca i zaposlenih u slučaju da do mobinga dođe”, pojasnila je Simović.

Prema njenim riječima, zaposleni ne može snositi nikakve posljedice ako prijavi zlostavljanje, a teret dokazivanja pada na onoga ko je vršio zlostavljanje.

“Zakon definiše opštu odgovornost za poslodavca, koja je inače prisutna u radnom zakonodavstvu, tako da će se isti principi primjenjivati kada je u pitanju zaštita od mobinga”, zaključila je Simović.

Bonus video: