Rizo Alković sa porodicom napustio Crnu Goru i traži azil

Alković je tužio Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i uskoro očekuje početak suđenja
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 05:58h

Porodica harmonikaša Riza Alkovića iz Podgorice već četiri mjeseca živi u jednoj zapadnoevropskoj zemlji, od koje su tražili azil zbog, kako kažu, progona iz Crne Gore.

Alković je tužio Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i uskoro očekuje početak suđenja.

"Država Crna Gora je uradila sve da ja napustim zemlju. Godinama su nam prijetili i vrijeđali nas, a nadležne institucije nijesu učinile ništa da to spriječe", rekao je Alković.

Porodicu Alković godinama su, kako tvrde, maltretirale i uznemiravale komšije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, zbog kojih su se na kraju i preselili iz zgrade u Zagoriču.

Sve je počelo prije četiri godine na Bajram, kada su komšije poručile Alkoviću i njegovoj porodici da se u njihovom naselju ne slave islamski vjerski praznici. Alković tvrdi da mu je više puta prijećeno smrću, između ostalog, i riječima "da će mu se okinuti turska glava i nabiti na kolac".

Alkovići su ranije 24 dana štrajkovali glađu ispred Skupštine Crne Gore

U ponovljenom postupku u maju ove godine sudija podgoričkog Osnovnog suda Goran Đuković oslobodio je krivice njegove nekadašnje komšije Šoća i Mladena Bulatovića koje je tužilaštvo teretilo da su u decembru 2007. godine vrijeđanjem, vršenjem nasilja, izazivanjem tuče, drskim i bezobzirnim ponašanjem remetili javni red i mir.

Oni su navodno nakon kraće rasprave sa Alkovićem povodom Bajrama, psovali na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, a Šoć ga je tada navodno gađao i kamenjem. Sudija Đuković je prilikom prvog postupka proglasio krivim, ali je predmet odlukom Višeg suda vraćen na ponovni postupak.

Alkovići su ranije 24 dana štrajkovali glađu ispred Skupštine Crne Gore i tražili zaštitu od predsjednika Filipa Vujanovića, ministra pravde Duška Markovića, predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, bivšeg premijera Mila Đukanovića, gradonačelnika Miomira Mugoše i ombudsmana Šućka Bakovića.

"Vujanović nas je, preko svojih saradnika, pozvao da prekinemo štrajk glađu i obećao da će nam zajedno sa Mugošom pomoći u rješavanju naših problema. Od tada je prošlo 17 mjeseci, a 13 mjeseci kako sam bio na ulici bez adrese, i od tada čekam ponuđenu pomoć, od koje ni dan danas nema ništa", rekao je Alković.

Galerija

Bonus video: