Poznati Pljevljak zbog duga ostaje bez bicikla

Za kupovinu vrijednog bicikla nije bilo zainteresovanih, iako se mogao kupiti po nižoj cijeni
186 pregleda 0 komentar(a)
Mensur Džanković, Foto: Goran Malidžan
Mensur Džanković, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.12.2011. 02:30h

Pljevljak Mensur Džanković uskoro bi mogao da ostane bez bicikla sa kojim je prešao hiljade kilometara, vozeći brojne maratone, diljem bivše Jugoslavije i Balkana.

Zbog duga za kredit Erste banci u iznosu od oko 700 eura, izvršni sudija pljevaljskog suda Sanja Aničić oglasila je prodaju Džankovićevog bicikla po početnoj cijeni od 800 eura.

Komisija je popisala bicikl, jer je on bio najvrednija imovina ovog poznatog pljevaljskog humaniste, sportiste i aktiviste Nevladine organizacije "Sportom protiv droge".

Do sada su bila tri ročišta, a posljednje je održano u srijedu. Prema informacijama "Vijesti" za kupovinu vrijednog bicikla nije bilo zainteresovanih kupaca, iako se mogao kupiti po nižoj cijeni uz prethodnu saglasnost izvršnog povjerioca.

Džanković, kako nevoljno priznaje, u posljednje vrijeme se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, jer ni on ni žena nigdje ne rade.

Kredit uzeo da kupi računar sinu

Džanković je kratko radio honorarno kao kamerman u TV "Pljevlja"

"Kredit sam uzeo kako bih kupio računar sinu koji je te godine bio upisao arhitekturu u Podgorici. U međuvremenu sam ostao bez posla u Televiziji "Pljevlja" gdje sam honorarno radio, pa je on morao da napusti studije zbog teške materijalne situacije", kaže Džanković.

I Džankovićeva kćerka je student u Podgorici. Sama obezbjeđuje sebi novac za školovanje radeći ljeti na primorju. Mensur kaže da osjeća grižu savjesti što joj on ne može obezbijediti uslove za neometano školovanje.

"Ponosan sam na svoju djecu, jer su dobri ljudi i đaci", priča ovaj 53-godišnjak.

Mensur je do zatvaranja sedam godina radio u ciglani u Pljevljima, ali mu poslodavci, kaže, nijedan dana radnog staža nijesu upisali u radnu knjižicu. Kratko vrijeme je radio honorarno kao kamerman u TV "Pljevlja".

Na dva točka prešao više od 30.000 kilometara

Gdje god sam vozio, govorio sam da iza mene stoji lokalna uprava, jer me je bilo sramota da kažem suprotno

Već je otkazao je vožnju biciklom od Trsta do Ulcinja, a njegova želja da dođe do Lucerna u Švajcarskoj možda nikada neće biti ostvarena, ukoliko njegov bicikl promijeni vlasnika.

"Zaista sam ogorčen. Gdje god sam vozio, govorio sam da iza mene stoji lokalna uprava, iako to nije bilo tačno, jer me je bilo sramota da kažem suprotno. U svim gradovima kroz koje sam prolazio dočekivali su me s poštovanjem i imali samo riječi hvale za ono što radim, a u Pljevljima me se niko nije sjetio da pita kako sam, gdje sam bio, šta sam radio, a drugima su davali kapom i šakom", kaže Džanković.

Zbog duga Elektrodistribuciji ostao bez struje

Obraćao sam se gradonačelnicima da mi daju neki posao, ali je sve ostajalo na obećanjima

Zahvaljujući komšijama koji su mu iz svojih kuća pružili kabl, Džankovići nijesu u mraku. Imaju struju za osnovne potrebe.

Pljevaljski biciklista kaže da od društva ne traži milostinju, već samo da radi kako bi mogao obezbijediti egzistenciju sebi i porodici.

Bonus video: