Veliki broj pacijenata i dalje u ambulante dolazi bez uputa

Uvođenje informacionog sistema u opštim bolnicama pokazalo da veliki broj pacijenata dolazi u ambulante bez uputa
107 pregleda 0 komentar(a)
bolnica, KC, Foto: Boris Pejović
bolnica, KC, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2011. 14:44h

Pomoćnik ministra zdravlja dr Mensud Grbović kazao je da u Crnoj Gori trenutno ima dovoljno izabranih ljekara, ali da će se, kada izađu prvi specijalisti iz porodične medicine, otvoriti mjesto i za njih.

“Uvođenje sistema izabranih ljekara ima za cilj da se smanji pritisak na ambulante i bolnice, odnosno na sekundarni i tercijarni nivo. Još ta moć zaustavljanja nije takva da bi nas zadovoljila, jer je kod nas ukorijenjeno da se usluge u bolnicama i ambulantama pružaju i bez uputa”, upozorio je Grbović.

On je kazao da je uvođenje informacionog sistema u opštim bolnicama pokazalo da veliki broj pacijenata dolazi u ambulante bez uputa, i da im se tamo nesmetano pruža zdravstvena zaštita.

“Znači da su preskočili svoje doktore i otišli u ambulantu. Praksa je da naknadno idu po upute”, rekao je Grbović, napominjući da bi na primarnom nivou trebalo da se riješi do 85 odsto zdravstvenih problema građana.

Uvođenje informacionog sistema u opštim bolnicama pokazalo da veliki broj pacijenata dolazi u ambulante bez uputa

On je kazao da je jedan od ciljeva doedukacije izabranih ljekara, koja traje od 2005. godine, bio upravo izgradnja povjerenje između doktora i pacijenta.

“Suština nije bila da mi doktore učimo nekim novim stvarima, jer su oni za to završili fakultete. Cilj je bio da se znanje koje imaju kanališu u pravcu onoga što je potrebno korisnicima zdravstvene zaštite na primarnom nivou”, rekao je on.

Edukaciju prošlo 246 timova

Kroz taj kurs, organizovan u okviru Projekta unapređenja sistema zdravstva u Crnoj Gori, prošlo je 246 timova iz svih domova zdravlja.

"Edukacijom je postignuto poboljšanje organizacije i kvaliteta rada na primarnom nivou, kao i ujednačavanje znanja između različitih profila doktora koji sada rade na primarnom nivou", kazala je koordinatorka za edukaciju u okviru tog Projekta, prof dr Mara Drecun.

Ona je napomenula da je organizovano 11 kurseva, koji su trajali po 14 sedmica. Sledeći korak je, kako je kazala, uvođenje porodične medicine u Crnoj Gori, i specijalizacije iz te oblasti na Medicisnkom fakultetu u Podgorici.

Učili i o komunikaciji sa pacijentima

Koordinatorka Medicinskog fakulteta za sporvođenje specijalizacije iz porodične medicine, prof dr Ljiljana Kezunović Cvejović, kazala je da bi u narednih godinu dana mogla biti formirana prva grupa specijalizanata iz te oblasti, koji bi kasnije bili i edukatori.

"Za koju godinu svi ljekari na primarnom noivou treba da budu specijalisti, a naša želja je da to bude iz porodične medicine”, rekla je ona, osvrćući se na kurs, u toku kojeg su polaznici učili i o vještini komunikacije, za što do sada nijesu imali prilike u okviru formalnog obrazovanja.

Bonus video: