Ljudski patuljci žale što neće biti dio građanskih promjena

Napadati na ovakav način ljude koji su ih u jednom periodu nesebično podržavali i koji su ih iz sveg srca glasali, mogu samo osobe koje su spremne da sve bace pod noge
99 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.12.2011. 09:08h

Potpredsjednik Demokratskog centra Goran Đurović ocijenio je juče da čelnici Pokreta za promjene Nebojša Medojević i Koča Pavlović, brutalnim i neljudskim napadima na pojedince iz nevladinog sektora, direktno podržavaju i održavaju vladajući režim.

Medojević i Pavlović oštro su kritikovali način na koji je dijelu civilnog sektora podijeljen novac od igara na sreću, nazvavaši taj proces ljigavim i sramotnim, a dio njegovih učesnika kao plaćenike režima, koje jedino interesuje novac.

“Brutalni i neljudski napadi kojima su ovih dana obasuti neki pojedinci iz NVO sektora od strane 'moralnih gromada' iz PZP-a Koče Pavlovića i Nebojše Medojevića, govore u prilog tvrdnji ministra (Milana) Roćena da oni svojim ponašanjem direktno podržavaju i održavaju vladajući režim.

Napadati na ovakav način ljude koji su ih u jednom periodu nesebično podržavali i koji su ih iz sveg srca glasali, mogu samo osobe koje su spremne da sve bace pod noge zarad trenutne medijske popularnosti i iskrene želje da unište i dezavuišu NVO sektor”, kazao je Đurović.

Hoće da se predstave kao jedini pošteni na sceni

On je kazao da se može složiti da je prilikom raspodjele novca za NVO bilo nespretnosti i nejasnih pravila, poput pitanja da li neko ko je član komisije može da aplicira na konkurs: “Ali, nikako se to ne može nazvati mračnim radnjama za koje je potreban tužilac”.

“Cilj ovakve harange od strane ljudskih patuljaka iz PZP-a jeste da sebe predstave kao jedine poštene osobe na javnoj sceni, a što je daleko od istine”, kazao je Đurović.

Dodao je da su mnoge od kritikovanih nevladinih organizacija prepoznate kao vrlo aktivne na poljima zaštite ljudskih prava, zaštiti potrošača od nameta elektroprivrede, na rasvjetljavanju zločina iz mračne prošlosti, na jačanju procesa evropskih integracija i uopšte na jačanju postulata civilnog društva.

“I kao što im je kompletna politika šarlantanska i površna, tako su se i ovdje kritičari iz PZP-a obrušili na NVO, a da nijesu imali priliku tražiti uvid u projekte kojima su odobrena sredstva. Na taj način PZP radi javno ono što DPS radi tajno - egalizuju kompletno crnogorsko društvo, tačnije stvaraju matricu po kojoj su svi nepošteni i nemoralni, tako da nema potrebe mijenjati bilo koga sa bilo kim”, ocijenio je on.

Otvorili brojne frontove

No, nažalost, i PZP-a i DPS-a, prema njegovim riječima, to nije tako.

“U Crnoj Gori postoje pošteniji ljudi od Mila Đukanovića i Nebojše Medojevića, kao i stručniji i obrazovaniji od Koče Pavlovića i njemu sličnih iz DPS-a”, dodao je Đurović.

Potpredsjednik Demokratskog centra je konstatovao da su kritizeri, izgleda, svjesni činjenice da će se neminovno desiti promjene u Crnoj Gori, a da oni, kako tvrdi, sa svojim kompromitujućim biografijama neće biti dio novog građanskog talasa promjena.

“Taj strah za očuvanjem poslaničkih mandata i statusom vječitih opozicionara izgleda da je toliko veliki da su spremni uraditi sve kako do toga ne bi došlo.

Zbog toga su gospoda iz PZP-a otvorila brojne frontove kako prema studentskoj populaciji, islamskoj zajednici, sindikatima, tako i nedavno prema nezavisnim medijima i sada prema NVO sektoru. I kao sve do sada, ovo će biti još jedan autogol lelujave politike čelnika PZP-a”, istakao je Đurović.

Marić: Medova provincijska demagogija

Bivši odbornik Pokreta za promjene Boris Marić reagovao je na izjavu šefa te stranke Nebojše Medojevića, u kojoj je ovaj, između ostalog, kazao da se NVO CGO ima zadatak da se bavi PzP-om, što se, kako je rekao, vidi po tome ko se zapošljava “kod (Daliborke) Uljarević”.

“Jasno je da je dotični mislio na mene, Borisa Marića, višeg pravnog savjetnika CGO, a kojeg je svojevremeno 'isključio' iz svoje partije na nenadležnom organu, bez procedure gdje su članovi zaključani odlučivali na sjednici Predsjedništva o saopštenju za medije, a nikako o zvaničnom i statutom predviđenom aktu.

Ne smatrajući da ovu priču treba značajnije obrađivati u javnosti, čudi me i zbunjuje motivacija lidera PzP-a da se na ovako neprimjeren način bavi mojim trenutnim zaposlenjem u jednoj od vodećih NVO u Crnoj Gori. Očito je da lider PzP-a misli da je trebalo da budem ograničen u donošenju odluke gdje, kako i kada ću raditi, zaboravljajući da je to moje lično pravo, baš kao što je i njegovo pravo da bude komšija potpredsjedniku Vlade i bivšem prvom čovjeku ANB-a (Dušku) Markoviću.

Današnji crnogorski paradoks se, između ostalog, oslikava i u jednom tekstu 'Vijesti', gdje se lider PzP-a javno pojavljuje u ulozi kritičara 'crnogorskog Wall Streeta – Maksima', a sam je vlasnik stana u istoj zgradi ili u stalnoj jadikovki o privatnoj državi u kojoj sam privatizuje sve što mu dođe podruku.

Očekujem da će lider PzP-a ubrzo raširiti šator u dvorištu sopstvene zgrade gdje će istaći transparent 'Očajni' i nastaviti valorizaciju Facebook protesta uvjeren da provincijskom demagogijom može krčiti evropske puteve”, piše u Marićevom reagovanju.

Bonus video: