Sedam izbjegličkih porodica dobilo montažne kuće u Herceg Novom

Za porodice raseljenih i izbjeglih lica, pred novogodišnje praznike, nije bilo ljepšeg poklona od ključeva montažnih kuća koje su njihov novi dom
250 pregleda 0 komentar(a)
montažne kuće, Sutorina, Foto: Slavica Kosić
montažne kuće, Sutorina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.12.2011. 19:18h

U Herceg Novom je sedam porodica raseljenih lica dobilo ključeve montažnih kuća, koje su u naselju Sutorina izgrađene zajedničkim trudom i saradnjom Opštine Herceg Novi, njemačke vlade i humanitarne organizacije Help.

Još tri raseljene porodice u Zelenici, Bijeloj i Baošićima dobile su montažne kuće, ali su one postavljene na njihovom zemljištu.

Za porodice raseljenih i izbjeglih lica, pred novogodišnje praznike, nije bilo ljepšeg poklona od ključeva montažnih kuća koje su njihov novi dom.

Tek sada ravnopravne

Goranka Gačić i Nevenka Babić kažu da se tek sada osjećaju kao ravnopravne građanke Crne Gore, koja je njihovo trajno opredjeljenje. Goranka ima petočlanu porodicu sa kojom je izbjegla iz Hercegovine, i kaže da je srećna jer je rješavanje stambenog pitanja, poslije zdravlja, najvažnija stvar u životu.

Nevenka, koja je iz Peći došla u Herceg Novi sa kćerkom, sretna je što je dobila krov nad glavom jer joj je u Peći sve razrušeno i tamo se ne može vratiti.

Još jedna lokacija za gradnju kuća

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer, uz podsjećanje da je njemačka vlada uložila oko 220.000 eura u ovaj projekat, naglašava da je poboljšanje uslova života raseljenih lica važno na putu Crne Gore za Evropu, jer je to jedna od sedam preporuka Evropske unije Crnoj Gori.

"Herceg Novi je po broju izbjeglih i raseljenih lica koje je primio tokom dviju posljednjih decenija dvadesetog vijeka na prvom mjestu u Crnoj Gori, a ova pomoć mnogo znači i lokalnoj upravi, jer je ona prva odgovorna za rješavanje izbjegličkih problema", kazao je gradonačelnik Dejan Mandić i najavio još jednu lokaciju za gradnju kuća za raseljena lica.

Menadžer u humanitarnoj organizaciji Help Klaus Mok podsjeto je na brojne primjere uspješne dugogodišnje saradnje sa Opštinom Herceg Novi, a direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica u Crnoj Gori Željko Šofranac istakao je da je rješavanje statusa izbjeglica visoko na listi prioriteta u državi.

Bonus video: