Zaleđeno Biogradsko jezero nova atrakcija

Biogradska gora još ove zime zatvorena za posjetioce, osmočlana služba zaštite cijelog dana je aktivna na ovom području
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 18:30h

U Nacionalnom parku “Biogradska gora” počele su pripreme da taj prirodni rezervat od naredne godine bude dostupan posjetiocima i u zimskom periodu.

“Automobili će dolaziti samo do naplatne rampe, odatle će turisti ići pješke 3,5 kilometara do jezera. Za početak, kako planiramo, jezero će biti otvoreno za posjetioce, po principu hajking tura, naravno turisti neće moći bez naših čuvara da borave u Biogradskoj gori, a sa njima će biti turistički vodič iz nekih od naših agencija, koji će ih provesti kroz park”, kazao je direktor NP Saša Jeknić.

Prema njegovim riječima, turisti će imati priliku da obiđu jezero stazom dugom 3,3 kilometra. Uz pomoć vodiča turisti će imati priliku da posjete i osmatračnicu ,,Lazovi”, kao i mrjestilište i centar za posjetioce.

“Ono što spada u tu turističku ponudu, a svakako će biti i prava atrakcija, je prelazak preko zaleđenog jezera. Ovo bi bila neka prva etapa na kojoj trenutno radimo, a ako sve bude kako treba u Nacionalnom parku će turisti moći i da noće. Za sada je to još nemoguće iako raspolažemo sa 12 trokrevetnih i dvokrevetnih bungalova. Smetnja za to je nedostatak grijanja, a restoran koji je u našem parku izdat je na četiri godine privatniku i za sada ne možemo računati na njega”, kazao je Jeknić.

On je dodao da, iako je Biogradska gora još ove zime zatvorena za posjetioce, osmočlana služba zaštite cijelog dana je aktivna na ovom području. Njihov posao je da spriječe lov divljači, ribolov ili sječu šume. Pored toga, oni tokom zime stavljaju sijeno i so na mjesta koja se zovu hranilišta i solila na kojima dolaze jeleni, srne i košute.

Galerija

Bonus video: