Ekonomska škola: Stara garda proslavila 58 godina mature

Prva su titogradska poslijeratna generacija koja je završila četvorogodišnju maturu, a do tada je škola trajala tri godine
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 17:08h

Maturanti Ekonomske škole koji su diplomirali 1953. godine, u iščekivanju 60-godišnjice mature, okupili su se juče ponovo i na prigodnom druženju prisjetili se najljepših školskih dana, dajući primjer kako se gaji drugarstvo i u “trećem dobu”.

Da je đačko doba najljepše od kolijevke pa do groba, svjedoči pomenuta generacija maturanata, danas penzionera, koja se ne predaje, već svake godine dva puta se sastaju dva, u junu i decembru, obnavljajući i njegujući prijateljstva koja su, kako kažu, neraskidiva.

Organizator okupljanja, književnik Vojislav Vujotić, kaže da su jedna kompaktna družina koja se posvetila okupljanjima i ne odustaje od toga.

"Prošle godine su nam umrla dva dobra druga, ali umjesto njih, tu su njihove supruge i sinovi da popune prazninu. Poštujemo se kao braća, a spremamo se da ko preživi u julu 2013. proslavimo jubilej 60 godina mature", rekao je Vujotić.

Prva su titogradska poslijeratna generacija koja je završila četvorogodišnju maturu, a do tada je škola trajala tri godine.

"Školovali smo se, napredovali u službi, bilo nas je ministara, doktora nauka, profesora, pukovnika, direktora, novinara, književnika, a drugarstvo održavamo da se ne zaboravi", napominje on.

Za divnu mladost našu

Svako okupljanje im je, kako ističe, relaksacija i polet za dalje druženje, pa jedva čekaju nove susrete i tu se rado prisjete anegdota za vrijeme školovanja.

Jednom, kaže Vujotić, profesor proziva učenika Jablana, a on se javlja i kaže: “Odsutan je”.

"'Dobro je', odgovara profesor i proziva drugoga, a Jablan se smije. Profesor mu veli: 'Što se smiješ, Jablane', a nije znao da ga je prije prozvao", tvrdi Vujotić.

"Ljubo Čelebić jednom dobije pitanje od Boželjke Pavlović, profesorice srpskog, da odgovara: 'Ajde odgovaraj Petra Preradovića', a Ljubo odgovara: 'Petar Preradović je bio pjesnik, Hrvat, pa je pošao u vojsku i postao general'. 'Dalje', pita profesorica, a on odgovara: 'A kud ćete dalje od čina generala'", prisjeća se Vujotić školskih zgoda.

Pjesnik Velimir Jovović održao je zdravicu prisutnim maturantima stihovima iz njegove zbirke pjesama iz 2003. godine “digni generacijo čašu, za divnu mladost našu, za njene snove i izazove i one slatke nestašluke male… pedeset je prošlo ljeta otkako smo izašli iz djeteta i onako poletni, mlađani, postali punopravni građani, s diplomom u ruci tapijom na znanje, krenuli smo dalje u novo osvajanje”.

Galerija

Bonus video: