Nikšić: Otvorena izložba radova djece iz Centra "1. jun"

Ideja za organizovanje izložbi potekla je od djece. Ona su ta koja nas vode, a mi samo pratimo njihov osjećaj, ljubav i dar prema likovnoj umjetnosti
124 pregleda 0 komentar(a)
Postojim i ja, inkluzija, Centar 1. jun, Foto: Svetlana Mandić
Postojim i ja, inkluzija, Centar 1. jun, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.12.2011. 11:22h

U Crkveno-narodnom domu u Nikšiću otvorena je izložba likovnih radova učenika Centra za obrazovanje i osposobljavanje "1.jun" iz Podgorice pod nazivom "Postojim i ja".

Na radovima, kojih je bilo oko 50, dominiralo je sunce, kuće, priroda, žive boje i život. A takva su bila i djeca, autori radova, srećni što su se njihovim radovima divili svi koji su došli da prisustvuju izložbi.

"Ovom izložbom djeca su pokazala da znaju dobro da slikaju a slikama su izrazili svoja osjećanja. Naše mogućnosti možda nijesu velike ali su prožete velikim strpljenjem, željom i ljubavlju koju vam prenosimo. Ne zamjerite kada nam ruka zadrhti, kada pogriješimo boju. Strpljivi smo da ostvarimo želje i srećni ako smo vam podarili trenutak osmijeha i zadovoljstva", kazao je direktor Centra "1.jun" Željko Darmanović.

Ideja za organizovanje izložbi potekla je od djece. Ona su ta koja nas vode, a mi samo pratimo njihov osjećaj, ljubav i dar prema likovnoj umjetnosti

Posljednja izložba za decembar planirana je u Skupštini Crne Gore, a već za februar pripremaju izložbu grnčarskih radova.

"Ideja za organizovanje izložbi potekla je od djece. Ona su ta koja nas vode, a mi samo pratimo njihov osjećaj, ljubav i dar prema likovnoj umjetnosti. Teme i tehnike se prilagođavaju njihovom uzrastu i sposobnostima", kazao je Dragović i dodao da je izložba pripremana tri mjeseca.

Za pet izložbi urađeno je 700 kataloga, a svaki katalog je poseban i jedinstven jer predstavlja crtež i poruku koju su djeca uputila onima koji dođu da vide njihove radove.

Kreativnost je često neiskorišćena

Starješina Sabornog hrama sveštenik Miodrag Todorović kazao je da je jedna od najljepših ljudskih osobina kreativnost koja je, nažalost, često neiskorišćena.

"Treba da se zahvalimo ovoj djeci što su nas obradovala i uveselila i što pokazuju da je kreativnost kod čovjeka ono što ga legitimiše. To je ona nit po kojoj je čovjek samo jedno ’ja’ i to se ’ja’ ispoljava u odnosu sa nama“, kazao je Todorović.

On je direktoru Centra uručio monografiju Sabornog hrama, dok je Darmanović starješini crkve poklonio sliku koju su djeca uradila. Monahinje manastira Svetog Luke iz Župe nikšićke uručile su djeci poklone, dok je veče upotpunila pjesmom Marina Pavićević, studentkinja sociologije iz Danilovgrada, koja volontira u Centru "1.jun".

Oni postoje, a mi?

Darmanović je kazao da djeca znaju da cijene vrijeme i pažnju koju im vaspitači poklanjaju, ali da smo mi ti koji još dosta toga treba da uradimo da bi bili vrijedni hvale.

"Tačno je da se ulažu napori za obrazovanje ove djece. Međutim kada se završi njihovo školovanje za njih nema posla i oni opet ostaju svojim kućama, među četiri zida. Žao mi je što i ta finalna karika nije realizovana pa da svi budemo zadovoljni“, kazao je Darmanović.

Milan i Stefan najvrijedniji

Djeca i mladi sa smetnjama u psihičkom razvoju pokazali su raskošan talenat kada je crtanje i slikanje u pitanju. Prema riječima Dragovića u tome prednjače Milan Timotijević i Stefan Konjević koji su iz Doma u Bijeloj.

"Imamo dosta talentovane djece ali njih dvojica se izdvajaju jer su najvrijedniji“, kazao je profesor likovne kulture.

Milan i Stefan vole da slikaju ali vole i rad sa glinom, sunce i kuće su najčešći motivi na njihovim slikama i kažu da crtanje nije problem ako imate dobre nastavnike kao što ih oni imaju.

Bonus video: