Kolašinski spasioci sa neregistrovanim vozilima izlaze na teren

Spasioci ističu da za njih nema dileme kada su ugroženi životi makar kršili i saobraćajne propise
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 18:12h

Služba zaštite i spasavanja protekle godine imala je 88 intervencija, a sve to bez osnovne i zakonom obavezujuće opreme za ličnu zaštitu i sa pet, već godinama neregistrovanih, vozila. Umjesto radio-veze, koriste mobilne telefone. Zbog svega toga ih na terenu, kako kažu, često miješaju sa „civilima“.

Pored toga ljetos su lokalizovali na desetine požara na području kolašinske opštine, ali i amaterskom opremom, spuštali se i po 80 do 120 metara niz litice kako bi izvlačili tijela nastradalih u mnogobrojnim saobraćajnim nesrećama duž magistralnog puta Podgorica–Kolašin.

“Na terenu se često dešavalo da nas pomiješaju sa civilima, jer nemamo opremu koja nas štiti i koja bi trebalo da bude znak raspoznavanja ove službe. Nikada nijesmo rekli da nešto ne možemo, a svakako da su i psihički i fizički najteži oni zadaci kada iznosimo tijela iz kanjona. Najteže je podnijeti činjenicu da znamo da ćemo morati da iznosimo beživotna tijela. Nerijetko su među njima bili i naši poznanici i dobri drugari”, kaže komandir te Službe Željko Darmanović.

Izvještaj Službe za zaštitu i spasavanje, koji je nedavno bio pred odbornicima kolašinskog parlamenta, iz koga se vidi da, ako se izuzme “lada niva”, ostala vozila nijesu godinama registrovana, šokirao je odbornike.

Neki od njih su skrenuli pažnju na kršenje zakona kada se takvo vozilo nađe na putu. Darmanović, međutim, tvrdi da im to nije smjela biti prepreka da ne intervenišu kada je trebalo.

“Jeste to čudno za mnoge, mada svima koji su željeli da znaju to je moglo biti poznato. Mi, nažalost, ne možemo da biramo, s obzirom na prirodu našeg posla, da li da pokrenemo neregistrovana vozila. U situaciji kada su ugroženi životi, nema dileme. Nadamo se da će uskoro to biti riješeno i da nećemo kršiti saobraćajne propise, samo zbog toga što smo dužni da radimo ono što nam je u opisu posla”, kazao je Darmanović.

Služba zaštite i spasavanja formirana je kao nasljednik Opštinske vatrogasne jedinice, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi u januaru 2006. godine. Zadaci te Službe su vrlo obimni i, između ostalog, obuhvataju zaštitu i spasavanje imovine i lica kod svih akcidentnih situacija – požari, eksplozije, havarije, poplave, tehničko-tehnološke katastrofe, elementarne nepogode i saobraćajne nezgode.

Predsjednik Opštine Darko Brajušković kazao je da će zaposleni u Službi zaštite i spasavanja u najskorije vrijeme dobiti ličnu opremu, a od prodaje službenih automobila će se izdvojiti novac za registraciju vozila. On je dodao da ne zna zašto do sada nije servisirana ta Služba i da je on zatekao takvo stanje koje će se potruditi da promijeni.

Godinama bez odmora

Darmanović smatra da je profesija vatrogasca odavno izgubila ugled, a da se često zaboravlja činjenica da godinama nijesu koristili odmor.

“Satisfakcija bi bila kada bi odnos prema ovoj Službi bio kao, na primjer, 1948. godine, kada je u gradu formirano prvo Dobrovoljno vatrogasno društvo 'Tara'. To Društvo tada su sačinjavali kolašinske zanatlije i trgovci”, priča komandir kolašinskih vatrogasaca.

Njegove kolege, kako su objasnili, zbog toga što nemaju adekvatnu opremu, nijesu željeli da se fotografišu pored vatrogasnih vozila.

Od 32 vatrogasca, osam njih se prijavilo za sporazumni raskid radnog odnosa, pa će, uz otpremnine otići kući. Ostali očekuju ažurniji odnos nadležnih, bar kada je riječ o osnovnoj opremi. Na skromne plate su, kažu, navikli.

Galerija

Bonus video: