Komisija za raspodjelu sredstava NVO tvrdi da je radila po zakonu

Član Komisije Momčilo Radulović tvrdi da je ovogodišnja raspodjela novca od dijela prihoda igara na sreću, najtransparentija do sada
65 pregleda 0 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
Ažurirano: 19.12.2011. 16:23h

Komisije za raspodjelu novca nevladnim organizacijama (NVO) od dijela prihoda igara na sreću nije, prilikom ovogodišnje raspodjele, prekršila nijedan član uredbe koja uređuje tu oblast, niti stavku konkursa, saopštili su danas članovi tog tijela.

Predjednik Komisije Boris Bušković kazao je, povodom reakcije pojedinih NVO i medijskih navoda o navodnoj nepravilnosti u raspodjeli novca, da je komisija radila apsolutno u skladu sa uredbom koju je usvojila Vlada.

On je, na konferenciji za novinare, ocijenio da je donekle očekivano da bude negativnih reakcija na raspodjelu, s obzirom na to da je za 2,35 miliona eura konkurisalo 1298 aplikanata, a da je 357 programa odobreno.

Bušković je poručio da će Komisija dostaviti medijima svaki projekat koji nije prošao na konkursu, pod uslovom da se aplikant saglasi sa tim.

„Ovo su javna sredstva, i normalno je da svi imaju uvid u dokumentaciju. S obzirom da se radi o javnim sredstvima, sve mora biti transparentno i tu nemamo šta da krijemo“, naveo je on.

Bušković: Mediji da pomognu da isprate projekte

Bušković je kazao da su se članovi Komisije trudili da ove godine naprave korak naprijed u odnosu na transparentnost tog procesa.

„Komisija je donijela odluku, i naš je prioritet da pratimo realizaciju tih programa“, rekao je on.

Bušković je pojasnio da Komisija nema kapaciteta da prati realizaciju svih odobrenih projekata, pa će veće projekte pratiti u cjelosti, a manje metodom slučajnog uzorka.

On je kazao da su odobreni kvalitetni projekti, i apelovao na medije da im pomognu da se oni isprate.

Na pitanje kako komentariše zahtjeve dijela NVO sektora da on, kao predsjednik Komisije, bude saslušan pred članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Bušković je kazao da se radi o javnim sredstvima, i da poslanici imaju pravo da budu upoznati do detalja o načinu njihovog trošenja.

Radulović: Najtransparentnija do sad

Na konferenciji je saopšteno da će aplikanti morati da podnesu izvještaj o utrošenom novcu, a oni koji to ne učine, ili neracionalno utroše novac, moraće da ga vrate i neće imati pravo da konkurišu u ovoj raspodjeli u naredne četiri godine.

Član Komisije Sabahudin Delić kazao je da će sa svakim korisnikom biti potpisan pojedinačni ugovor. On je pojasnio da je za projekte, kojima nije odobren cio iznos, tačno određeno koji će se njihov dio finansirati, radi lakše evaluacije.

Član Komisije Momčilo Radulović tvrdi da je ovogodišnja raspodjela novca od dijela prihoda igara na sreću, najtransparentija do sada.

On je kazao da pojedini mediji i NVO pokušavaju da naprave „negativan trend od izuzetno pozitivnog procesa“.

Bonus video: