Ministar zdravlja očekuje prekid štrajka: Veće plate i direktorima

Predstavnici sindikata zdravstva kazali su da bi štrajk mogao biti prekinut uskoro, te da su se oko skoro cjelovitog GKU usaglasili sa Vladom
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 15:05h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović očekuje da do kraja mjeseca postigne dogovor sa predstavnicima sindikata zdravstva, čime bi se prekinuo štrajk medicinskih radnika, koji traje od 31. oktobra.

Radunović je rekao da pretkodno treba da bude potrpisan Granski kolektivni ugovor (GKU) za tu struku, što je bio i glavni zahtjev medicinara.

Predstavnici sindikata zdravstva kazali su da bi štrajk mogao biti prekinut uskoro, te da su se oko skoro cjelovitog GKU usaglasili sa Vladom.

Zdravstveni radnici će tako dobiti “instant” povećanje zarada od oko 11 eura po zaposlenom, dok naredne godine mogu očekivati nova povećanja.

“Ovaj Granski kolektivni ugovor je najbolji koji je ikad imalo zdravstvo u Crnoj Gori po svim stavkama”, kazao je Radunović.

On je objasnio da su u tom dokumentu prilikom rješavanja stavki o godišnjim odmorima, prepoznali zapsolene koji su izloženi većem riziku na poslu, pa su usaglasili sa sindikatima dužinu odmora, skraćivanja radnog vremena.

“Usaglasili smo sve što je bilo sporno i oko koeficijenata izabranih ljekara, zaposlenih u djelatnostima koji su izloženi većem naporu, kao što je rad u psihijatrijskim klinikama, u zoni jonizacije... Dat je i predlog o povećanju koeficijenta u menadžerskim strukturama”, kazao je Radunović.

Povećanje i direktorima

Radunović je rekao da je sa sidnikatima postignut dogovor i o otpremninama, da će zaposleni u toj struci, koji budu proglašeni tehnološkim viškom, moći da uzmu nadoknadu od četiri do 20 hiljada eura, zavisno od koeficijenta i djelatnosti.

On je podsjetio da su zaposleni u zdravstvu do skoro primali otpremninu od 1.926 eura.

"Potrudili smo se da oni koji imaju najniža primanja ne mogu dobiti otpremninu manju od 4.050 eura", kazao je Radunović

Ministar je napomenuo da je svim zdravstvenim ustanovama poslat dopis da u skladu sa GKU i Zakonom o zaštiti na radu urade procjenu rizika radnog mjesta.

"Ta procjena je bitna da bi se uz teža radna mjesta valorizovala na pravi način. Kada se taj proces završi, trebaće da se rade određene korekcije u GKU", kazao je Radunović.

Ministarstvo zdravlja je iz rezervi opredililo 1.518.000 eura za povećanje zarada zaspoelnih u zdravstvu, dok će u trogodišnjem periodu uložiti po 350.000 eura u stambeni fond.

Radunović je kazao da očekuje i da u najkraćem roku bude potpisan i Memorandum o politici zarada 2013-2015, koji su prihvatili socijalni partneri.

Medicinski radnici odlučili su da 31. oktobra stupe u generalni štrajk, tražeći da im se zarade vrate na nivo iz 2009. godine, odnosno da se povećaju za oko 60 eura. Glavni razlog stupanja u štrajk bio je nepotpisivanje GKU za tu struku od strane predstavnika državnih organa.

Crnogorski pacijenti nijesu mogli osjetiti da su medicinski radnici u štrajku, jer su se uglavnom svi pregledi i procedure obavljali u zakazano vrijeme.

Bonus video: