Za svaku gradnju u Tivtu pita se Podgorica

Opština Tivat još nije imenovala glavnog gradskog arhitektu. Ta funkcija pripada DPS-u
222 pregleda 5 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.05.2018. 07:01h

Iako je od usvajanja novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata prošlo skoro osam mjeseci, Opština Tivat još nije imenovala glavnog gradskog arhitektu.

To u praksi znači da sve projekte koji se trenutno realizuju na području najmanje bokeljske opštije umjesto Tivta, odobrava Podgorica, kroz instituciju glavnog državnog arhitekte.

Budući da Tivat nema gradskog arhitektu, sve te poslove za tivatsku teritoriju već mjesecima obavlja kancelarija glavnog državnog arhitekte, profesora Dušana Vuksanovića iz Podgorice. Koliki je njegov uticaj na sada već pomalo haotična građevinska dešavanja u Tivtu govori podatak da je glavni državni arhitekta od donošenje novog Zakona oktobra prošle godine, do kraja 2017. odlučivao o 11 podnešenih zahtjeva iz Tivta, dok su mu od početka 2018. do danas, podnešena još 64 zahtjeva iz Tivta.

Neki od njih, poput kontroverznog projekkta „uređenja obale i kupališta“ na Ponti Seljanova koji želi da realizuje rusko-crnogorska firma „Sea Trade“ iz Kotora, vrlo su problematični iz ugla lokalne zajednice. Ipak, glavni državni arhitekta je dao zeleno svjetlo na taj projekat, iako je on urađen za površinu koja prevazilazi onu za koju je Opština Tivat investitoru izdala urrbanističko-tehničke uslove, a ni ti uslovi dobrim dijelom nisu ispoštovani u konačnom projektnom riješenju na koje je dobijena saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Na pitanje zašto još nije imenovan glavni gradsi arhitekta, „Vijestima“ su iz Opštine Tivat saopštili da takvu obavezu propisuje novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata od 6. oktobra prošle godine, ali napominju da je u međuvremenu, januara ove godine, donesen i novi Zakon o lokalnoj samoupravi.

„Opština Tivat je u proceduri izmjene Statuta Opštine kako bi isti bio usaglašen sa novim zakonskim rješenjima. Po usvajanju novog Statuta, Opština Tivat će u najkraćem roku pristupiti procesu imenovanja glavnog gradskog arhitekte. Određeni koraci u ovom smjeru su već učinjeni i očekuje se da glavni gradski arhitekta bude imenovan od strane predsjednice Opštine u što skorije vrijeme“, odgovoreno je „Vijestima“ iz lokalne uprave.

Ta funkcija inače, prema koalicionim dogovoru DPS, SD i HGI koje vrše lokalnu vlast u Tivtu, pripada DPS-u. Prema nezvaničnim informacijama, glavni razlog zašto još nije imenovan tivatski glavni gradski arhitekta nije formalno-pravne prirode, već on leži u činjenici da se oko konkretnog kadrovskog riješenja za tu poziciju ne mogu usaglasiti čeni ljudi Opštine i tivatskog odbora DPS. Naime, potpredsjedik Opštine i lider OO DPS Tivta Siniša Kusovac nije spreman da prihvati kandidata kojeg na toj funkciji želi da vidi gradonačelnica Snežana Matijević, pa je imenovanje glavnog gradskog arhitekte blokirano zbog te političke „pat pozicije“.

Bonus video: