Skupština da broji pare za projekte NVO

Pavlović će zatražiti od nadležnih institucija izmjenu Zakona o NVO kako bi se “ubuduće novac trošio na projekte koji će davati neke rezultate”
50 pregleda 0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2011. 09:32h

Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović kazao je da će od Ministarstva finansija tražiti poništenje odluke Komisije za raspodjelu novca nevladinim organizacijama od dijela prihoda od igara na sreću i formiranje novog radnog tijela koje će skoro dva i po miliona državnog novca rasporediti po precizno utvrđenim pravilima.

Pavlović će iz tog razloga zatražiti od nadležnih institucija izmjenu Zakona o NVO kako bi se “ubuduće novac trošio na projekte koji će davati neke rezultate” i kako ne bi dolazili u situaciju da članovi Komisije koji u tom tijelu predstavljaju civilni sektor većinu novca dijele sopstvenim NVO i dijelu onih koji su ih predložili na te funkcije.

"Predlog izmjena i dopuna zakona predaćemo u narednih nekoliko dana u skupštinsku proceduru sa zahtjevom da se razmatra po hitnom postupku", kazao je Pavlović “Vijestima”.

On je objasnio da bi u tom slučaju novi zakon nadležnost formiranja Komisije prebacio na Skupštinu, umjesto na Vladu kako je to bilo do sada, pa bi se samim tim promijenio i sastav tog radnog tijela.

Prema predlogu PzP-a, u Komisiji bi ubuduće radili predstavnici Vlade, civilnog sektora i Skupštine, i to po tripartitnoj osnovi, a ne samo iz izvršne vlasti i NVO organizacija, kako je to bilo posljednjih nekoliko godina.

"U toj situaciji bi sa konkursa bili diskvalifikovani projekti onih NVO kojima rukovode ili s njima ugovorno (projektno) sarađuju NVO nekoga od članova Komisije, a konačno bi se definisala obaveza projekta da ostvari vidljiv i mjerljiv benefit", objasnio je Pavlović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: